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dc.contributor.author
Diaz, Andrea  
dc.contributor.author
Bomben, Renata  
dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Ponzi, Marta Isabel  
dc.contributor.author
Comelli, Nora Alejandra  
dc.date.available
2020-05-15T14:06:41Z  
dc.date.issued
2019-07  
dc.identifier.citation
Diaz, Andrea; Bomben, Renata; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; et al.; Jerusalem artichoke tuber flour as a wheat flour substitute for biscuit elaboration; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 108; 7-2019; 361-369  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105218  
dc.description.abstract
Jerusalem artichoke produces underground tubers which accumulate fructans, mainly inulin, which can be regarded as functional dietary fiber. In the present work, flour from Jerusalem artichoke (JA) was obtained and this product resulted in a source of inulin (48.97 ± 3.40 g/100 g dry base, db) and phenolic compounds (272 ± 22 mg gallic acid equivalents/100 g). Total protein and fat content in JA flour was 4.27 ± 0.02 and 0.53 ± 0.01 g/100 g db, respectively. The glass transition temperature (Tg) of the flour, which is a critical parameter that determines the storage temperature of this product, was determined by thermal analysis. The flour remained thermally stable up to 190 °C, which limits the baking temperature. Biscuits were formulated from a mixture of flours from wheat (WF), amaranth (AF) and JA (JAF). The baking condition (150 °C, 15 min) was selected based on the color and texture attributes of the baked products. The percentage of substitution of the wheat flour was limited by the sensory characteristics of the biscuits obtained. The formulation containing 8% AF, 17% JAF and 75% WF exhibited the higher rate of acceptance, resulting a healthier alternative, with lower energy content than traditional wheat flour-based biscuits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
JERUSALEM ARTICHOKE  
dc.subject
NUTRITIONALLY DIFFERENTIATED FLOURS  
dc.subject
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES  
dc.subject
INULIN  
dc.subject
HEALTHY COOKIES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Jerusalem artichoke tuber flour as a wheat flour substitute for biscuit elaboration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:52:38Z  
dc.journal.volume
108  
dc.journal.pagination
361-369  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Diaz, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bomben, Renata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponzi, Marta Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Comelli, Nora Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.03.082  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819302774