Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.date.available
2016-12-28T17:41:20Z  
dc.date.issued
2015-03-06  
dc.identifier.citation
Lorenzo, Gabriel; Zaritzky, Noemi Elisabet; Califano, Alicia Noemi; Mechanical and optical characterization of gelled matrices during storage; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 117; 6-3-2015; 825-835  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/10504  
dc.description.abstract
The effect of composition and storage time on the rheological and optical attributes of multi-component gels containing locust bean gum (LBG), low acyl (LAG) and high acyl (HAG) gellan gums, was determined using three-component mixture design. The generalized Maxwell model was used to fit experimental rheological data. Mechanical and relaxation spectra of gelled systems were determined by the type of gellan gum used, except LBG alone which behaved as a diluted gum dispersion. Storage time dependence of the gels was analyzed using the rubber elasticity theory and to determine changes in network mesh size the equivalent network approach was applied. Destabilization kinetic was obtained from light scattering results; increasing LAG content improved the long-term stability of the matrices. Almost every formulation exhibited an increment in both moduli during the first 10 days remaining practically constant thereafter or until they broke (binary mixtures with LBG); gels with HAG/LBG mixtures were the least stable.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Gellan Gum  
dc.subject
Locust Bean Gum  
dc.subject
Long-Term Storage Stability  
dc.subject
Multi-Component Gels  
dc.subject
Rheology  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Mechanical and optical characterization of gelled matrices during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-27T20:31:28Z  
dc.journal.volume
117  
dc.journal.pagination
825-835  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Facultad de Ingeniería, Universidad Nacional de la Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Facultad de Ingeniería, Universidad Nacional de la Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2014.10.040  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861714010455