Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Perdicaro, Diahann Jeanette  
dc.contributor.author
Gambarte Tudela, Julián  
dc.contributor.author
Muscia Saez, María Victoria  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel  
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra  
dc.date.available
2020-05-12T17:56:08Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; Perdicaro, Diahann Jeanette; Gambarte Tudela, Julián; Muscia Saez, María Victoria; Fontana, Ariel Ramón; et al.; Grape pomace extract supplementation activates FNDC5/irisin in muscle and promotes white adipose browning in rats fed a high-fat diet; Royal Society of Chemistry; Food & Function; 11; 2; 1-2020; 1537-1546  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/104901  
dc.description.abstract
Irisin is a myokine regulated by peroxisome proliferator-activated receptor gamma co-activator-1α (PGC-1α) in the exercising skeletal muscle and released into the bloodstream after cleavage of FNDC5. Circulating irisin can up-regulate UCP-1 expression in white adipose tissue (WAT) promoting the formation of brown-like adipocytes. The aim of this study was to evaluate if supplementation with a grape pomace extract (GPE) could activate the FNDC5/irisin pathway via PGC-1α in rats fed a high fat diet (HFD). For this purpose we characterized the activation of: i. the FNDC5/irisin pathway and AMPK in skeletal muscle and ii. proteins involved in the formation of brown-like cells in epididymal WAT (eWAT). Consumption of the GPE activated the FNDC5/irisin pathway, increased AMPK phosphorylation in skeletal muscle and enhanced irisin plasma levels. In eWAT, the GPE increased the level of proteins involved in WAT browning, i.e. PGC-1α, PPARγ, PRDM16 and UCP-1. The GPE also prevented HFD-induced adipocyte hypertrophy and systemic insulin resistance. Consistently, in L6 myotubes, (?)-epicatechin (EC), a flavonoid abundant in the GPE, prevented palmitate-mediated downregulation of FNDC5/irisin protein expression and secretion, in part via PGC-1α activation. Consumption of the GPE, a winemaking residue rich in bioactive compounds, could be a beneficial strategy to counteract the adverse effects of Western style diets through the promotion of WAT browning.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADIPOSE TISSUE BROWNING  
dc.subject
GRAPE POMACE EXTRACT  
dc.subject
IRISIN  
dc.subject
(-)-EPICATECHIN  
dc.subject
SKELETAL MUSCLE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Grape pomace extract supplementation activates FNDC5/irisin in muscle and promotes white adipose browning in rats fed a high-fat diet  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-07T14:21:58Z  
dc.identifier.eissn
2042-650X  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1537-1546  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perdicaro, Diahann Jeanette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gambarte Tudela, Julián. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Muscia Saez, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. University of California; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.journal.title
Food & Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://xlink.rsc.org/?DOI=C9FO02463H  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1039/C9FO02463H