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dc.contributor.author
Cantón, Lucila
dc.contributor.author
Alvarez, Luis Ignacio
dc.contributor.author
Cantón, Candela
dc.contributor.author
Ceballos, Laura
dc.contributor.author
Farias, Cristina Elena
dc.contributor.author
Lanusse, Carlos Edmundo
dc.contributor.author
Moreno Torrejon, Laura
dc.date.available
2020-05-11T15:19:02Z
dc.date.issued
2019-05
dc.identifier.citation
Cantón, Lucila; Alvarez, Luis Ignacio; Cantón, Candela; Ceballos, Laura; Farias, Cristina Elena; et al.; Effect of cooking on the stability of veterinary drug residues in chicken eggs; Taylor & Francis Ltd; Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment; 36; 7; 5-2019; 1055-1067
dc.identifier.issn
1939-3210
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/104755
dc.description.abstract
The available information on drug residue stability in chicken egg is scarce. The objective of this study was to evaluate the stability of drug residues in egg under different traditional cooking procedures. Fresh eggs were spiked with different drug concentrations of albendazole (ABZ) and its albendazole sulphoxide (ABZSO) and albendazole sulphone (ABZSO2) metabolites; flubendazole (FLBZ) and its reduced flubendazole (R-FLBZ) and hydrolyzed flubendazole (H-FLBZ) metabolites; amoxicillin (AMX); and enrofloxacin (EFX) and its ciprofloxacin (CFX) metabolite. The egg samples were cooked in different ways, namely, boiling, microwaving, and omelette making. Drug residue concentrations in egg were quantified by HPLC with UV or fluorescence detectors. ABZ and ABZSO concentrations in egg were not affected by boiling and microwaving, while the omelette processing significantly reduced these molecules. Residues of ABZSO2 in egg were stable or increased after all cooking procedures. In contrast, FLBZ and its metabolites FLBZ-H and FLBZ-R residues in egg decreased after all treatments. The residue concentration quantified for EFX and CFX did not show significant changes after any cooking method. AMX residues were unstable, with extremely significant drug reduction after all cooking processes. Conventional methods of egg cooking cannot be considered a tool to eliminate all veterinary drug residues.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTHELMINTICS
dc.subject
ANTIBIOTICS
dc.subject
COOKING PROCEDURES
dc.subject
DRUG RESIDUE STABILITY
dc.subject
EGGS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Effect of cooking on the stability of veterinary drug residues in chicken eggs
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-24T17:54:26Z
dc.identifier.eissn
1944-0057
dc.journal.volume
36
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1055-1067
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Luis Ignacio. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ceballos, Laura. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farias, Cristina Elena. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreno Torrejon, Laura. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.journal.title
Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2019.1609704
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2019.1609704
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