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dc.contributor.author
Merino, Lina Ethel  
dc.contributor.author
Trejo, Fernando Miguel  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.date.available
2020-05-05T16:19:08Z  
dc.date.issued
2019-09  
dc.identifier.citation
Merino, Lina Ethel; Trejo, Fernando Miguel; de Antoni, Graciela Liliana; Golowczyc, Marina Alejandra; Lactobacillus strains inhibit biofilm formation of Salmonella sp. isolates from poultry; Elsevier Science; Food Research International; 123; 9-2019; 258-265  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/104248  
dc.description.abstract
Lactic acid bacteria (LAB)exert a strong antagonistic activity against many microorganisms including food spoilage organisms and may be used as an alternative to control biofilm formation of pathogens in food industries. The objective of this work was to investigate the ability of fifteen Salmonella strains isolated from poultry environment to form biofilms on different surfaces. In addition, the effect of Lactobacillus kefiri strains 8321 and 83113 and Lactobacillus plantarum 83114 and their surface proteins on biofilm development of Salmonella Enteritidis 115 was studied. The relationship between surface properties of bacteria (hydrophobicity, autoaggregation and coaggregation with lactobacilli)and biofilm formation was also investigated. Most of Salmonella strains were hydrophilic and five strains were moderately hydrophobic. In general, Salmonella strains showed high aggregation abilities (27?54%). S. Enteritidis 106 and S. Typhimurium 102 and 108 showed the highest percentages of autoaggregation. All Salmonella strains tested showed aggregation abilities with the three lactobacilli studied, but the percentage of coaggregation proved to be strain-specific. When comparing stainless steel, glass and polystyrene surfaces, higher levels of biofilm formation occurred on polystyrene plate than on glass surfaces or stainless steel. S. Enteritidis 115 exhibited the greatest attachment to polyestyrene surface. The preincubation or coincubation with the three lactobacilli strains significantly reduced (about 1 log CFU/ml of reduction)the ability of S. Enteritidis 115 to form biofilm compared to the control without lactobacilli. These results were confirmed by confocal microscopy. In the same way, when surface proteins extracted from lactobacilli strains were preincubated or coincubated with S. Enteritidis 115, biofilm formation of this strain was significantly decreased compared to the control. The results obtained showed that these Lactobacillus strains and their surface proteins can be used as alternatives for control of biofilm formation by Salmonella in the poultry industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AGGREGATION  
dc.subject
BIOCONTROL  
dc.subject
BIOFILM  
dc.subject
SURFACE PROTEINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactobacillus strains inhibit biofilm formation of Salmonella sp. isolates from poultry  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:54:19Z  
dc.journal.volume
123  
dc.journal.pagination
258-265  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Merino, Lina Ethel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Trejo, Fernando Miguel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996919302996  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2019.04.067