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dc.contributor.author
Ortega, Florencia
dc.contributor.author
García, María Alejandra
dc.contributor.author
Arce, Valeria Beatriz
dc.date.available
2020-05-05T13:51:06Z
dc.date.issued
2019-12
dc.identifier.citation
Ortega, Florencia; García, María Alejandra; Arce, Valeria Beatriz; Nanocomposite films with silver nanoparticles synthesized in situ: Effect of corn starch content; Elsevier; Food Hydrocolloids; 97; 12-2019; 105200
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/104213
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyze the effect of native corn starch content (1, 3 and 5% w/v) on the development of nanocomposite films with 143 ppm silver nanoparticles (AgNPs) synthesized in situ. The tested concentrations allowed synthesizing AgNPs in situ and suspensions maintained their filmogenic capacity, regardless the starch content. The characteristics of AgNPs were studied by spectrophotometric techniques, high-resolution transmission electron microscopy (HR-TEM) and zeta potential measurement, finding they are spherical with diameters between 19.9 and 13.4 nm and negatively charged. Films containing 1% starch, were difficult to handle coinciding with the mechanical profile obtained, which corresponds to a slightly ductile material. Nanocomposite films with 5% starch showed improved mechanical and barrier properties due to the increase of starch content, but they did not evidence a matrix reinforcement by the AgNPs incorporation. Furthermore, films containing 3% starch show the optimal mechanical and barrier properties, attributed to the reinforcement of AgNPs. Regarding the antimicrobial capacity, all nanocomposite films inhibited microorganisms? growth. Thus, considering the obtained results nanocomposite films formulated with 3% starch were selected as the most suitable option for their application as food packaging.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIMICROBIAL CAPACITY
dc.subject
GREEN SYNTHESIS
dc.subject
NANOCOMPOSITE FILM PROPERTIES
dc.subject
NANOPARTICLES CHARACTERIZATION
dc.subject
RHEOLOGICAL BEHAVIOR
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanocomposite films with silver nanoparticles synthesized in situ: Effect of corn starch content
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:54:53Z
dc.journal.volume
97
dc.journal.pagination
105200
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ortega, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arce, Valeria Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Ópticas. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X19305703
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.105200
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