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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Sansinena, Marina Julia  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Chirife, Jorge  
dc.date.available
2020-04-30T19:32:23Z  
dc.date.issued
2013-03  
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Sansinena, Marina Julia; Zaritzky, Noemi Elisabet; Chirife, Jorge; How important are internal temperature gradients in french straws during freezing of bovine sperm in nitrogen vapor?; Cryo Letters; Cryo-letters; 34; 2; 3-2013; 158-165  
dc.identifier.issn
0143-2044  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/104039  
dc.description.abstract
The subject of present work was to predict internal temperature gradients developed during freezing of bovine sperm diluted in extender, packaged in 0.5 ml French plastic straws and suspended in static liquid nitrogen vapor at -100 ºC. For this purpose, a mathematical heat transfer model previously developed to predict freezing times (phase change was considered) of semen/extender packaged in straw was extended to predict internal temperature gradients during the cooling/freezing process. Results showed maximum temperature differences between the centre and the periphery of semen/extender liquid column was 1.5 ºC for an external heat transfer coefficient, h = 15 W/(m2 K), and only 0.5 ºC for h = 5 W/(m2 K). It is concluded that if a thermocouple wire were inserted in a 0.5 ml plastic straw to monitor the freezing process in nitrogen vapor, its radial position would have little importance since expected internal gradients may be safely neglected. This finding facilitates the interpretation of freezing rates in 0.5 ml plastic straws immersed in nitrogen vapor over liquid nitrogen, a widely used method for cryopreservation of bovine spermatozoa  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cryo Letters  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Freezing  
dc.subject
Bovine sperm  
dc.subject
Heat transfer coefficient  
dc.subject
Temperature gradients  
dc.subject
Nitrogen vapor  
dc.subject
Finite element method  
dc.subject
French plastic straws  
dc.subject.classification
Biología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
How important are internal temperature gradients in french straws during freezing of bovine sperm in nitrogen vapor?  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:24:31Z  
dc.identifier.eissn
1742-0644  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
158-165  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Lewes  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sansinena, Marina Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.journal.title
Cryo-letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ingentaconnect.com/content/cryo/cryo/2013/00000034/00000002/art00006