Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Sansinena, Marina Julia
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Chirife, Jorge
dc.date.available
2020-04-30T19:32:23Z
dc.date.issued
2013-03
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Sansinena, Marina Julia; Zaritzky, Noemi Elisabet; Chirife, Jorge; How important are internal temperature gradients in french straws during freezing of bovine sperm in nitrogen vapor?; Cryo Letters; Cryo-letters; 34; 2; 3-2013; 158-165
dc.identifier.issn
0143-2044
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/104039
dc.description.abstract
The subject of present work was to predict internal temperature gradients developed during freezing of bovine sperm diluted in extender, packaged in 0.5 ml French plastic straws and suspended in static liquid nitrogen vapor at -100 ºC. For this purpose, a mathematical heat transfer model previously developed to predict freezing times (phase change was considered) of semen/extender packaged in straw was extended to predict internal temperature gradients during the cooling/freezing process. Results showed maximum temperature differences between the centre and the periphery of semen/extender liquid column was 1.5 ºC for an external heat transfer coefficient, h = 15 W/(m2 K), and only 0.5 ºC for h = 5 W/(m2 K). It is concluded that if a thermocouple wire were inserted in a 0.5 ml plastic straw to monitor the freezing process in nitrogen vapor, its radial position would have little importance since expected internal gradients may be safely neglected. This finding facilitates the interpretation of freezing rates in 0.5 ml plastic straws immersed in nitrogen vapor over liquid nitrogen, a widely used method for cryopreservation of bovine spermatozoa
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cryo Letters
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Freezing
dc.subject
Bovine sperm
dc.subject
Heat transfer coefficient
dc.subject
Temperature gradients
dc.subject
Nitrogen vapor
dc.subject
Finite element method
dc.subject
French plastic straws
dc.subject.classification
Biología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
How important are internal temperature gradients in french straws during freezing of bovine sperm in nitrogen vapor?
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:24:31Z
dc.identifier.eissn
1742-0644
dc.journal.volume
34
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
158-165
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Lewes
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sansinena, Marina Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.journal.title
Cryo-letters
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ingentaconnect.com/content/cryo/cryo/2013/00000034/00000002/art00006
Archivos asociados