Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Nogueira, María Soledad  
dc.contributor.author
Decundo, Julieta María  
dc.contributor.author
Martínez, Mauro  
dc.contributor.author
Dieguez, Susana Nelly  
dc.contributor.author
Moreyra, Federico  
dc.contributor.author
Moreno, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto  
dc.date.available
2020-04-30T15:42:44Z  
dc.date.issued
2018-02  
dc.identifier.citation
Nogueira, María Soledad; Decundo, Julieta María; Martínez, Mauro; Dieguez, Susana Nelly; Moreyra, Federico; et al.; Natural contamination with mycotoxins produced by Fusarium graminearum and Fusarium poae in malting barley in Argentina; MDPI; Toxins Review; 10; 78; 2-2018  
dc.identifier.issn
2072-6651  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103999  
dc.description.abstract
Two of the most common species of toxin-producing Fusarium contaminating small cereal grains are Fusarium graminearum and F. poae; with both elaborating diverse toxins, especially deoxynivalenol (DON) and nivalenol (NIV), respectively. The objective of our work during the 2012 through 2014 growing seasons was to screen crops for the most commonly isolated Fusarium species and to quantify DON and NIV toxins in natural malting-barley samples from different producing areas of Argentina. We identified 1,180 Fusarium isolates in the 119 samples analyzed, with 51.2% being F. graminearum, 26.2% as F. poae and 22.6% to other species. We found high concentrations of mycotoxins, at maximum values of 12 µg/g of DON and 7.71 µg/g of NIV. Of the samples, 23% exhibited DON at an average of 2.36 µg/g, with 44% exceeding the maximum limits (average of 5.24 µg/g); 29% contained NIV at an average of 2.36 µg/g; 7% contained both DON and NIV; and 55% were without DON or NIV. Finally, we report the mycotoxin contamination of the grain samples produced by F. graminearum and F. poae, those being the most frequent Fusarium species present. We identified the main Fusarium species affecting natural malting-barley grains in Argentina and documented the presence of a large number of samples with elevated concentrations of DON and NIV. To our knowledge, the investigation reported here was the first to quantify the contamination by Fusarium and its toxins in natural samples of malting barley in Argentina.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUSARIUM GRAMINEARUM  
dc.subject
FUSARIUM POAE  
dc.subject
DON  
dc.subject
NIV  
dc.subject
BARLEY  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Natural contamination with mycotoxins produced by Fusarium graminearum and Fusarium poae in malting barley in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-14T13:33:19Z  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
78  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Nogueira, María Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Decundo, Julieta María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Mauro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dieguez, Susana Nelly. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreyra, Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Bordenave; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreno, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Toxins Review  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2072-6651/10/2/78  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/toxins10020078