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dc.contributor.author
Passaretti, María Gabriela

dc.contributor.author
Ninago, Mario Daniel

dc.contributor.author
Di Anibal, Carolina Vanesa

dc.contributor.author
Pacheco, Consuelo

dc.contributor.author
Vega, Daniel Alberto

dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando

dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria

dc.date.available
2020-04-24T15:46:23Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Passaretti, María Gabriela; Ninago, Mario Daniel; Di Anibal, Carolina Vanesa; Pacheco, Consuelo; Vega, Daniel Alberto; et al.; Composite films with UV barrier capacity to minimize flavored waters degradation; Elsevier; Food Packaging and Shelf Life; 21; 9-2019; 1-9
dc.identifier.issn
2214-2894
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103551
dc.description.abstract
Secondary packages for commercial flavored waters were developed from composite films to reduce beverage UV degradation. Bottle packs of orange and grapefruit flavored waters (OFW and GFW), were wrapped with films based on high density polyethylene, poly(styrene-b-butadiene-b-styrene), and thermoplastic corn starch (0 and 5% w/w bentonite). A commercial protective film (CPF) was employed as reference. Packs were placed in a UV chamber, and the effect of radiation on beverages was evaluated by colorimetry, UV–vis spectroscopy, vitamin C content (VCC), and total phenolic compounds (TPC). Wrapping films minimized OFW color variation, being this effect more evident employing composite films and comparable to CPF. Use of composite materials as secondary packages reduced the oxidative degradation of natural juices compounds, which is the main responsible of the changes observed by UV–vis spectroscopy. VCC in both flavored waters was too low, therefore after 6 days UV irradiation it could not be detected. Regarding TPC, no protective effect of all studied films was evidenced. Composite films containing 5% w/w bentonite increased UV barrier capacity of studied matrices, being the protective effect more efficient than the corresponding to CPF.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COLORIMETRIC PARAMETERS
dc.subject
COMPOSITE FILMS
dc.subject
FLAVORED WATERS
dc.subject
SECONDARY PACKAGE
dc.subject
UV DEGRADATION
dc.subject
UV SPECTRA
dc.subject.classification
Compuestos

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Composite films with UV barrier capacity to minimize flavored waters degradation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-23T21:38:29Z
dc.journal.volume
21
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Freising
dc.description.fil
Fil: Passaretti, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ninago, Mario Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria. Departamento de Física y Matemática; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Anibal, Carolina Vanesa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pacheco, Consuelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vega, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Física del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Física. Instituto de Física del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
Food Packaging and Shelf Life
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214289419302054
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100334
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