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dc.contributor.author
Versino, Florencia
dc.contributor.author
Urriza, Marina
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2020-04-23T14:14:48Z
dc.date.issued
2019-08
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Urriza, Marina; Garcia, Maria Alejandra; Eco-compatible cassava starch films for fertilizer controlled-release; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 134; 8-2019; 302-307
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103432
dc.description.abstract
As an attempt to tackle the environmental issues derived from the use of non-degradable plastic and fertilizers overuse, such as irreversible soil pollution, this work focuses on the development of a fertilizer controlled-release, bio-based and biodegradable composite films for agricultural applications. Cassava starch and bagasse composite materials containing urea as active compound and plasticizer were prepared to achieve this purpose, analyzing their properties and stability during storage. Moreover, their biodegradation rate and urea release in soil were also assessed. Films were based on cassava starch with cassava bagasse particles as reinforcing agent and urea contents ranging from 0 to 50 wt% with respect to starch content. Urea proved to be an effective plasticizer of the matrix and films became more flexible with storage time. In addition, the material biodegradation rate in soil increased with urea content. Films with 50 wt% urea content showed a total weight loss of 57% and 95% release of the active compound after 15 days. The results indicate that this approach is adequate for the design of eco-compatible starch-based composite materials for urea dosage in soil based on cassava starch and bagasse.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGRONOMIC APPLICATIONS
dc.subject
CASSAVA STARCH
dc.subject
UREA
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Eco-compatible cassava starch films for fertilizer controlled-release
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:07Z
dc.journal.volume
134
dc.journal.pagination
302-307
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Urriza, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.05.037
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813019322652
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