Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Versino, Florencia  
dc.contributor.author
Urriza, Marina  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2020-04-23T14:14:48Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Urriza, Marina; Garcia, Maria Alejandra; Eco-compatible cassava starch films for fertilizer controlled-release; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 134; 8-2019; 302-307  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103432  
dc.description.abstract
As an attempt to tackle the environmental issues derived from the use of non-degradable plastic and fertilizers overuse, such as irreversible soil pollution, this work focuses on the development of a fertilizer controlled-release, bio-based and biodegradable composite films for agricultural applications. Cassava starch and bagasse composite materials containing urea as active compound and plasticizer were prepared to achieve this purpose, analyzing their properties and stability during storage. Moreover, their biodegradation rate and urea release in soil were also assessed. Films were based on cassava starch with cassava bagasse particles as reinforcing agent and urea contents ranging from 0 to 50 wt% with respect to starch content. Urea proved to be an effective plasticizer of the matrix and films became more flexible with storage time. In addition, the material biodegradation rate in soil increased with urea content. Films with 50 wt% urea content showed a total weight loss of 57% and 95% release of the active compound after 15 days. The results indicate that this approach is adequate for the design of eco-compatible starch-based composite materials for urea dosage in soil based on cassava starch and bagasse.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGRONOMIC APPLICATIONS  
dc.subject
CASSAVA STARCH  
dc.subject
UREA  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Eco-compatible cassava starch films for fertilizer controlled-release  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:07Z  
dc.journal.volume
134  
dc.journal.pagination
302-307  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urriza, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.05.037  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813019322652