Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ferreira, Maria Laura  
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban  
dc.contributor.author
Cavallero, Gustavo Javier  
dc.contributor.author
Casabuono, Adriana Cristina  
dc.contributor.author
Couto, Alicia Susana  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Ramírez, Silvana Andrea María  
dc.contributor.author
Vullo, Diana Lia  
dc.date.available
2020-04-23T14:11:21Z  
dc.date.issued
2019-11  
dc.identifier.citation
Ferreira, Maria Laura; Gerbino, Oscar Esteban; Cavallero, Gustavo Javier; Casabuono, Adriana Cristina; Couto, Alicia Susana; et al.; Infrared spectroscopy with multivariate analysis to interrogate the interaction of whole cells and secreted soluble exopolimeric substances of Pseudomonas veronii 2E with Cd(II), Cu(II) and Zn(II); Pergamon-Elsevier Science Ltd; Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy; 228; 11-2019; 1-8  
dc.identifier.issn
1386-1425  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103425  
dc.description.abstract
Extracellular polymeric substances (EPS) are bacterial products associated to cell wall or secreted to the liquidmedia that form the framework of microbial mats. These EPS contain functional groups as carboxyl, amino, hydroxyl,phosphate and sulfhydryl, able to interact with cations. Thus, EPS may be considered natural detoxifyingcompounds of metal polluted waters and wastewaters. In this work Attenuated Total Reflectance-Fourier TransformInfrared spectroscopy (ATR-FTIR) in combination with multivariate analysis (Principal ComponentAnalysis-PCA-) were used to study the interaction of Cd(II), Cu(II) and Zn(II) and Pseudomonas veronii 2E cells,including bound EPS and cell wall, and its different soluble EPS fractions, previously characterized as Cd(II) ligandsof moderate strength. Amino groups present in exopolysaccharide fraction were responsible for Zn(II)and Cu(II) complexation, while carboxylates chelated Cd(II). In lipopolysaccharide fraction, phosphoryl and carboxylsites were involved in Cd(II) and Cu(II) binding, while Zn(II) interacted with amino groups. Similar resultswere obtained from cells.These studies confirmed that FTIR-PCA is a rapid analytical tool to provide valuable information regarding thefunctional groups in biomolecules related to metal interaction. Moreover, a discrimination and identification offunctional groups present in both EPS and cells that interacted with Cd(II), Zn(II) and Cu(II) was demonstrated.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EXTRACELLULAR POLYMERIC SUBSTANCES  
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDE (EXP)  
dc.subject
LIPOPOLYSACCHARIDE (LPS)  
dc.subject
PSEUDOMONAS VERONII  
dc.subject.classification
Biotecnología Medioambiental  
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Infrared spectroscopy with multivariate analysis to interrogate the interaction of whole cells and secreted soluble exopolimeric substances of Pseudomonas veronii 2E with Cd(II), Cu(II) and Zn(II)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:52:09Z  
dc.journal.volume
228  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Ferreira, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias. Área de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavallero, Gustavo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Casabuono, Adriana Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Couto, Alicia Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramírez, Silvana Andrea María. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias. Área de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vullo, Diana Lia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias. Área de Química; Argentina  
dc.journal.title
Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1386142519312107  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.saa.2019.117820