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dc.contributor.author
Ranalli, Natalia  
dc.contributor.author
Andrés, S. C.  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.date.available
2020-04-22T16:28:44Z  
dc.date.issued
2012-04  
dc.identifier.citation
Ranalli, Natalia; Andrés, S. C.; Califano, Alicia Noemi; Physicochemical and rheological characterization of "dulce de leche"; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 43; 4-2012; 115-123  
dc.identifier.issn
0022-4901  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103304  
dc.description.abstract
Physicochemical and rheological characterization of "dulce de leche", a milk-based sauce especially popular in South America, was carried out on different types of commercial products (traditional, confectionery, reduced calories or reduced fat). Proximal composition, solid content, water activity, pH and color (Minolta Co., Ramsey, NJ) were evaluated. A controlled stress rheometer (Haake RS600; ThermoGap, Karlsruhe, Germany) was used to performflow curves, dynamic oscillatory test in the linear viscoelastic range and creep-recovery experiments. Although in all samples, h decreased with increasing g ′, corresponding to shear-thinning behavior, clear differences were found in the rheological characteristics of different types of products. Experimental dynamic data were successfully modeled using the Baumgärtel-Schausberger-Winter equation to predict the mechanical relaxation spectrum. Satisfactory prediction of other mechanical properties was validated using creep experiments.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DULCE DE LECHE  
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES  
dc.subject
MILK JAM  
dc.subject
RELAXATION SPECTRA  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical and rheological characterization of "dulce de leche"  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:41:50Z  
dc.journal.volume
43  
dc.journal.pagination
115-123  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ranalli, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrés, S. C.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Texture Studies  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4603.2011.00321.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4603.2011.00321.x