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dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia  
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia  
dc.contributor.author
Monge, Maria del Pilar  
dc.contributor.author
Sulyok, Michael  
dc.contributor.author
Chiacchiera, Stella Maris  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.date.available
2020-04-21T20:13:25Z  
dc.date.issued
2018-09  
dc.identifier.citation
Cendoya, Eugenia; Nichea, Maria Julia; Monge, Maria del Pilar; Sulyok, Michael; Chiacchiera, Stella Maris; et al.; Fumonisin occurrence in wheat-based products from Argentina; Taylor & Francis Ltd; Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications; 12; 1; 9-2018; 31-37  
dc.identifier.issn
1939-3210  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103237  
dc.description.abstract
Wheat is the most consumed cereal in Argentina by human population. Since fumonisins occurrence in wheat grains and wheat-based products have been reported worldwide, a survey was conducted in order to determine fumonisin contamination in 91 wheat-based products (white wheat flour samples, wheat flour used at bakery products, and whole-wheat flour samples) collected from different retail stores of Rio Cuarto city in Argentina using HPLC-MS/MS. Sixty seven samples (74 %) showed fumonisins contamination. From those samples 16 showed fumonisins levels between LOD and LOQ (between 0.01 to 0.05 ng/g), while fumonisins (FB1 + FB2) levels in quantifiable samples ranged from 0.05 ng/g to 18.9 ng/g. Although FB1 was more prevalent, FB2 was found in higher levels than FB1. Overall, fumonisin prevalence was high, but concentrations were far below the limits set for maize and maize-based products by the EU or USA.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUMONISIN  
dc.subject
WHEAT BASED PRODUCT  
dc.subject
HPLC-MS/MS  
dc.subject
ARGENTINA  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fumonisin occurrence in wheat-based products from Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-03-13T18:07:44Z  
dc.identifier.eissn
1939-3229  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
31-37  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sulyok, Michael. University Of Natural Resources And Life Sciences; Austria  
dc.description.fil
Fil: Chiacchiera, Stella Maris. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19393210.2018.1520308  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/19393210.2018.1520308