Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
de Antoni, Graciela  
dc.contributor.author
Zago, Miriam  
dc.contributor.author
Vasek, Olga M.  
dc.contributor.author
Giraffa, Giorgio  
dc.contributor.author
Carminati, D.  
dc.contributor.author
Briggiler Marcó, Mariángeles  
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto  
dc.contributor.author
Suárez, Viviana Beatriz  
dc.date.available
2020-04-21T17:35:58Z  
dc.date.issued
2010-12  
dc.identifier.citation
de Antoni, Graciela; Zago, Miriam; Vasek, Olga M.; Giraffa, Giorgio; Carminati, D.; et al.; Lactobacillus plantarum bacteriophages isolated from Kefir grains: phenotypic and molecular characterization; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 77; 12-2010; 7-12  
dc.identifier.issn
0022-0299  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103197  
dc.description.abstract
Two greatly related Lactobacillus plantarum bacteriophages (named FAGK1 and FAGK2) were isolated from Kefir grains of different origins. Both phages belonged to the Siphoviridae family (morphotype B1) and showed similar dimensions for head and tail sizes. The host range of the two phages, using 36 strains as potential host strains, differed only in the phage reactivity against one of them. The phages showed latent periods of 30 min, burst periods of 80 ± 10 min and burst size values of 11.0 ± 1.0 PFU per infected cell as mean value. Identical DNA restriction patterns were obtained for both phages with PvuI, SalI, HindIII and MluI. The viral DNA apparently did not present extremes cos and the structural protein patterns presented four major bands (32.9, 35.7, 43.0 and 66.2 kDa).             This study reports the first isolation of bacteriophages of Lb. plantarum from Kefir grains and adds further knowledge regarding the complex microbial community of this fermented milk.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACTERIOPHAGES  
dc.subject
Lactobacillus plantarum  
dc.subject
KEFIR  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lactobacillus plantarum bacteriophages isolated from Kefir grains: phenotypic and molecular characterization  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-21T15:20:46Z  
dc.journal.volume
77  
dc.journal.pagination
7-12  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zago, Miriam. Research Centre for Forage and Dairy Productions; Italia  
dc.description.fil
Fil: Vasek, Olga M.. Universidad Nacional del Nordeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giraffa, Giorgio. Research Centre for Forage and Dairy Productions; Italia  
dc.description.fil
Fil: Carminati, D.. Research Centre for Forage and Dairy Productions; Italia  
dc.description.fil
Fil: Briggiler Marcó, Mariángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Suárez, Viviana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Dairy Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029909990203