Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela
dc.contributor.author
Zago, Miriam
dc.contributor.author
Vasek, Olga M.
dc.contributor.author
Giraffa, Giorgio
dc.contributor.author
Carminati, D.
dc.contributor.author
Briggiler Marcó, Mariángeles
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Suárez, Viviana Beatriz
dc.date.available
2020-04-21T17:35:58Z
dc.date.issued
2010-12
dc.identifier.citation
de Antoni, Graciela; Zago, Miriam; Vasek, Olga M.; Giraffa, Giorgio; Carminati, D.; et al.; Lactobacillus plantarum bacteriophages isolated from Kefir grains: phenotypic and molecular characterization; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 77; 12-2010; 7-12
dc.identifier.issn
0022-0299
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/103197
dc.description.abstract
Two greatly related Lactobacillus plantarum bacteriophages (named FAGK1 and FAGK2) were isolated from Kefir grains of different origins. Both phages belonged to the Siphoviridae family (morphotype B1) and showed similar dimensions for head and tail sizes. The host range of the two phages, using 36 strains as potential host strains, differed only in the phage reactivity against one of them. The phages showed latent periods of 30 min, burst periods of 80 ± 10 min and burst size values of 11.0 ± 1.0 PFU per infected cell as mean value. Identical DNA restriction patterns were obtained for both phages with PvuI, SalI, HindIII and MluI. The viral DNA apparently did not present extremes cos and the structural protein patterns presented four major bands (32.9, 35.7, 43.0 and 66.2 kDa). This study reports the first isolation of bacteriophages of Lb. plantarum from Kefir grains and adds further knowledge regarding the complex microbial community of this fermented milk.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cambridge University Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIOPHAGES
dc.subject
Lactobacillus plantarum
dc.subject
KEFIR
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Lactobacillus plantarum bacteriophages isolated from Kefir grains: phenotypic and molecular characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-21T15:20:46Z
dc.journal.volume
77
dc.journal.pagination
7-12
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Cambridge
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zago, Miriam. Research Centre for Forage and Dairy Productions; Italia
dc.description.fil
Fil: Vasek, Olga M.. Universidad Nacional del Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giraffa, Giorgio. Research Centre for Forage and Dairy Productions; Italia
dc.description.fil
Fil: Carminati, D.. Research Centre for Forage and Dairy Productions; Italia
dc.description.fil
Fil: Briggiler Marcó, Mariángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Suárez, Viviana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
Journal of Dairy Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029909990203
Archivos asociados