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dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia  
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia  
dc.contributor.author
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.date.available
2020-04-14T19:41:53Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Ramirez, Maria Laura; Cendoya, Eugenia; Nichea, Maria Julia; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; Chulze, Sofia Noemi; Impact of toxigenic fungi and mycotoxins in chickpea: a review; Elsevier Ltd; Current Opinion in Food Science; 23; 10-2018; 32-37  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/102530  
dc.description.abstract
Chickpea (Cicer arietinum) is one of the most cultivated pulses in terms of world production being India the largest producer. There is a high demand of this legume due to its nutritional value. Although is more popular in developing countries, it is becoming recognized throughout the world. Chickpea is often attacked by fungi during pre and post-harvest stages, significantly affecting its productivity, also some species can be potential mycotoxin producers that can lead to serious threats to human health. Since there is an increasing demand for high quality and innocuous foods, limits for mycotoxin contamination have been established. This review provides information about the occurrence of mycotoxigenic fungi and mycotoxins on chickpea seeds and/or based-products around the world. Some data about strategies to reduce the problem are also included.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHICKPEA  
dc.subject
TOXIGENIC FUNGI  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Impact of toxigenic fungi and mycotoxins in chickpea: a review  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-03-13T18:07:22Z  
dc.identifier.eissn
2214-7993  
dc.journal.volume
23  
dc.journal.pagination
32-37  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
Current Opinion in Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2214799318300390  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.cofs.2018.05.003