Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Kakisu, Emiliano Javier
dc.contributor.author
Bolla, Patricia Araceli
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
De Urraza, Patricio
dc.contributor.author
De Antoni, Graciela L.
dc.date.available
2016-12-26T21:04:48Z
dc.date.issued
2013-06
dc.identifier.citation
Kakisu, Emiliano Javier; Bolla, Patricia Araceli; Abraham, Analia Graciela; De Urraza, Patricio; De Antoni, Graciela L.; Lactobacillus plantarum isolated from kefir: Protection of cultured Hep-2 cells against Shigella invasion; Elsevier; International Dairy Journal; 33; 1; 6-2013; 22-26
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/10248
dc.description.abstract
Two types of microbial mixtures containing selected lactic acid bacteria and yeasts isolated from kefir grains were tested against the Shigella invasion of Hep-2 cells in culture. A five-strain mixture demonstrated a significant inhibition of the cell internalisation of Shigella flexneri and Shigella sonnei. The addition of single kefir strains or their mixtures to the cells, before the addition of Shigella, protected more efficiently than the simultaneous addition of the lactic-acid bacteria and Shigella on the cells. Among the kefir strains assayed, Lactobacillus plantarum strain CIDCA 83114 showed the most significant inhibition of the invasion. Both the cell walls of L. plantarum and the intact bacterial cells demonstrated an equivalent protection of cell monolayers; with the possibility of a protein or peptide mediating this effect. These results provide evidence for the potential inhibitory properties of certain kefir strains, such as L. plantarum CIDCA 83114, against disease-producing species of Shigella.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Shigella
dc.subject
Hep-2
dc.subject
Kefir
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Lactobacillus plantarum isolated from kefir: Protection of cultured Hep-2 cells against Shigella invasion
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-12-12T14:13:01Z
dc.journal.volume
33
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
22-26
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Kakisu, Emiliano Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bolla, Patricia Araceli. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: De Urraza, Patricio. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.description.fil
Fil: De Antoni, Graciela L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2013.06.004
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694613001568
Archivos asociados