Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Kakisu, Emiliano Javier  
dc.contributor.author
Bolla, Patricia Araceli  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
De Urraza, Patricio  
dc.contributor.author
De Antoni, Graciela L.  
dc.date.available
2016-12-26T21:04:48Z  
dc.date.issued
2013-06  
dc.identifier.citation
Kakisu, Emiliano Javier; Bolla, Patricia Araceli; Abraham, Analia Graciela; De Urraza, Patricio; De Antoni, Graciela L.; Lactobacillus plantarum isolated from kefir: Protection of cultured Hep-2 cells against Shigella invasion; Elsevier; International Dairy Journal; 33; 1; 6-2013; 22-26  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/10248  
dc.description.abstract
Two types of microbial mixtures containing selected lactic acid bacteria and yeasts isolated from kefir grains were tested against the Shigella invasion of Hep-2 cells in culture. A five-strain mixture demonstrated a significant inhibition of the cell internalisation of Shigella flexneri and Shigella sonnei. The addition of single kefir strains or their mixtures to the cells, before the addition of Shigella, protected more efficiently than the simultaneous addition of the lactic-acid bacteria and Shigella on the cells. Among the kefir strains assayed, Lactobacillus plantarum strain CIDCA 83114 showed the most significant inhibition of the invasion. Both the cell walls of L. plantarum and the intact bacterial cells demonstrated an equivalent protection of cell monolayers; with the possibility of a protein or peptide mediating this effect. These results provide evidence for the potential inhibitory properties of certain kefir strains, such as L. plantarum CIDCA 83114, against disease-producing species of Shigella.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus Plantarum  
dc.subject
Shigella  
dc.subject
Hep-2  
dc.subject
Kefir  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lactobacillus plantarum isolated from kefir: Protection of cultured Hep-2 cells against Shigella invasion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-12T14:13:01Z  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
22-26  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Kakisu, Emiliano Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bolla, Patricia Araceli. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: De Urraza, Patricio. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: De Antoni, Graciela L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2013.06.004  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694613001568