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dc.contributor.author
Nuño, Gabriela
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Cuello, Ana Soledad
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel
dc.contributor.author
Sayago, Jorge Esteban
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2020-04-06T20:57:23Z
dc.date.issued
2014-07
dc.identifier.citation
Nuño, Gabriela; Alberto, Maria Rosa; Zampini, Iris Catiana; Cuello, Ana Soledad; Ordóñez, Roxana Mabel; et al.; The effect of Zuccagnia punctata, an argentine medicinal plant, on virulence factors from Candida species; Natural Products; Natural Product Communications; 9; 7-2014; 933-936
dc.identifier.issn
1934-578X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/102121
dc.description.abstract
Zuccagnia punctata Cav. has been used as a traditional medicine in Argentina for the treatment of bacterial and fungal infections. In this study, we evaluated the ability of Z. punctata extracts (ZpE) and isolated compounds from them to inhibit the growth and virulence factors of Candida species. ZpE showed inhibitory activity against planktonic cell of all assayed Candida species with MIC values of 400 µg/mL and with MFC values between 400 and 1,200 µg/mL. The principal identified compounds by HPLC-MS/MS and UV-VIS were chalcones (2ʹ,4ʹ-dihydroxy-3ʹ-methoxychalcone, 2ʹ,4ʹ- dihydroxychalcone), flavones (galangin, 3,7-dihydroxyflavone and chrysin) and flavanones (naringenin, 7-hydroxyflavanone and pinocembrine). These compounds were more effective as inhibitors than the extracts upon biofilm formation as well as on preformed Candida biofilm and yeast germ tube formation. Furthermore, ZpE and chalcones are able to produce the inhibition of exoenzymes which are responsible for the invasion mechanisms of pathogens. All these effects could modulate colonization, thereby suppressing the pathogen invasive potential. Our results indicate that the ZpE and chalcones could be used in antifungal therapy.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Natural Products
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Candida
dc.subject
Virulence factors
dc.subject
Chalcones
dc.subject
Zuccagnia punctata
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
The effect of Zuccagnia punctata, an argentine medicinal plant, on virulence factors from Candida species
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-02T15:04:42Z
dc.identifier.eissn
1555-9475
dc.journal.volume
9
dc.journal.pagination
933-936
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Westerville
dc.description.fil
Fil: Nuño, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina
dc.journal.title
Natural Product Communications
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1400900712
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230496
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