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dc.contributor.author
Moreno, María Alejandra  
dc.contributor.author
Gómez Mascaraque, Laura Gómez  
dc.contributor.author
Arias, Myriam Elizabeth  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Sayago, Jorge Esteban  
dc.contributor.author
Ramos, Liudis Leidy Pino  
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo  
dc.contributor.author
Lopez Rubio, Amparo  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2020-04-06T18:33:19Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Moreno, María Alejandra; Gómez Mascaraque, Laura Gómez; Arias, Myriam Elizabeth; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; et al.; Electrosprayed Chitosan Microcapsules as Delivery Vehicles for Vaginal Phytoformulations; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 201; 12-2018; 425-437  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/102061  
dc.description.abstract
The design of novel delivery systems to treat vaginal fungalinfections is a topic of high interest. Chitosan, being itselfantimicrobial and having good mucoadhesive properties, is an excellentcandidate as a delivery matrix for active compounds. In this work,chitosan microcapsules containing dry extracts of Argentinean medicinalplants with proved biological properties (Larrea divaricata, L.cuneifolia, L. nitida, Zuccagnia punctata and Tetraglochin andina) weredeveloped through electrospraying and compared with conventionally usedtablets containing the same extracts. Total phenolics(spectrophotometry), morphology and particle size (SEM), molecularorganization (FT-IR spectroscopy), water sorption capacity, release ofbioactive compounds (BC) and biological properties were assessed. Theencapsulation process did not degrade the BC, as antioxidant andantifungal capacity remained unchanged. The FT-IR analysis suggestedinteractions via hydrogen bonding or hydrophobic interactions between thechitosan and the extracts, which explained why the microcapsules kept theintegrity in slightly acidic media. Increased solubility of the extractswhen incorporated in the microcapsules was seen in simulated vaginalfluid, potentially increasing the bioavailability of BC in the vaginalenvironment. This work highlights the potential of the chitosan-baseddelivery systems for phytomedicines with antifungal and antioxidantactivity to be used in vulvovaginal candidiasis.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ANTI-CANDIDA  
dc.subject
ARGENTINEAN DRY PLANT EXTRACTS  
dc.subject
MICROCAPSULES  
dc.subject
VAGINAL TABLETS  
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Electrosprayed Chitosan Microcapsules as Delivery Vehicles for Vaginal Phytoformulations  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-29T19:19:44Z  
dc.journal.volume
201  
dc.journal.pagination
425-437  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Moreno, María Alejandra. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez Mascaraque, Laura Gómez. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Arias, Myriam Elizabeth. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramos, Liudis Leidy Pino. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Lopez Rubio, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.08.084  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861718309925