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dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut  
dc.contributor.author
Meinardi, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
Suárez, Viviana Beatriz  
dc.contributor.author
Quiberoni, Andrea del Lujan  
dc.contributor.author
Zalazar, Carlos Antonio  
dc.date.available
2020-03-29T22:38:47Z  
dc.date.issued
2010-07  
dc.identifier.citation
Bergamini, Carina Viviana; Hynes, Erica Rut; Meinardi, Carlos Alberto; Suárez, Viviana Beatriz; Quiberoni, Andrea del Lujan; et al.; Pategra´ s cheese as a suitable carrier for six probiotic cultures; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 77; 7-2010; 265-272  
dc.identifier.issn
0022-0299  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/101231  
dc.description.abstract
he viability of five single-strain and one three-strain probiotic cultures was assessed duringPategras cheese ripening. Probiotics were inoculated into cheese-milk after a pre-incubationstep ? intended to improve their survival ? or directly as a lyophilised culture; control cheeseswithout probiotics were also obtained. pH of probiotic and control cheeses was similar, exceptin probiotic cheeses containing the strain Lb. acidophilus B or the mixed culture. In these cases,the probiotic cheeses were more acid than their respective control cheeses. All the probioticstested maintained counts above 107 cfu/g during the shelf-life settled for the product. Strains ofthe Lb. casei group: Lb. paracasei, Lb. casei and Lb. rhamnosus reached and kept the highestcell concentration during cheese ripening, followed by Lb. acidophilus and bifidobacteria. Thedirect addition of the probiotic cultures was more efficient than their inoculation after a preincubationstep, for all the probiotics assayed. We have provided evidence that support the useof Pategras cheese as a performing food-based vehicle for probiotic bacteria.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PROBIOTIC CHEESE  
dc.subject
PROBIOTIC BACTERIA  
dc.subject
VIABILITY  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pategra´ s cheese as a suitable carrier for six probiotic cultures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-03-27T13:39:43Z  
dc.journal.number
77  
dc.journal.pagination
265-272  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Meinardi, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Suárez, Viviana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiberoni, Andrea del Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zalazar, Carlos Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Dairy Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://journals.cambridge.org/action/displayJournal?jid=DAR  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029910000051