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dc.contributor.author
Martínez, Sergio Iván  
dc.contributor.author
Sanabria Páez, Analía Teresa  
dc.contributor.author
Fleitas, María Constanza  
dc.contributor.author
Consolo, Verónica Fabiana  
dc.contributor.author
Perello, Analia Edith  
dc.date.available
2020-03-25T20:39:15Z  
dc.date.issued
2019-04  
dc.identifier.citation
Martínez, Sergio Iván; Sanabria Páez, Analía Teresa; Fleitas, María Constanza; Consolo, Verónica Fabiana; Perello, Analia Edith; Wheat blast: Aggressiveness of isolates of Pyricularia oryzae and effect on grain quality; Elsevier; Journal of King Saud University - Science; 31; 2; 4-2019; 150-157  
dc.identifier.issn
1018-3647  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/100804  
dc.description.abstract
Four wheat cultivars commonly used in Argentina displayed different pattern of reaction depending of the Pyricularia oryzae isolate inoculated, according to the observed lesions and type of reaction both on seedlings and spikes of the plants tested grown under greenhouse conditions. At seedling stage, Buck Meteoro showed a susceptible reaction with seven of the eight isolates tested (phenotypic reaction 3 and 4). On the contrary, Baguette 11 showed a resistant reaction with most of the isolates tested (phenotypic reaction 1 and 2). At heading stage, cultivars Klein Proteo and Baguette 11 showed the greatest susceptibility to P. oryzae (more than 95% severity with isolates ArW22 and ArR1). On the contrary, low disease severity was shown in ACA 303 particularly in combination with isolates ArR3, ArR4, BrW27 and BolW8 with mean values of 2.18%–11.50%. The results indicate variation in aggressiveness among P. oryzae isolates evaluated. A low negative correlation between seedling disease severity and spike disease severity was found. The 1000-grain weight was negatively correlated with spike blast severity. Reduction values induced by each isolates ranged from 18.53% to 74.94%. ACA 303 showed the highest reduction in 1000-grain weight. The lower weight registered, in the most affected genotype ACA 303 infected with ArR2, was of 9.32 g. Protein extractability was higher in Wheat blast (WB) infected grains compared to the control healthy wheat. Protein values increased with the increasing severity of WB infection demonstrating P. oryzae interfered with the grain protein profile, thereby altering the grain protein content and quality.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
MAGNAPORTHE SP-WHEAT  
dc.subject
PATHOGENICITY  
dc.subject
PYRICULARIA ORYZAE  
dc.subject
WHEAT BLAST DISEASE SEVERITY  
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Wheat blast: Aggressiveness of isolates of Pyricularia oryzae and effect on grain quality  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-03-25T13:48:18Z  
dc.journal.volume
31  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
150-157  
dc.journal.pais
Arabia Saudita  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Sergio Iván. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanabria Páez, Analía Teresa. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fleitas, María Constanza. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Consolo, Verónica Fabiana. Fundación para Investigaciones Biológicas Aplicadas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perello, Analia Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of King Saud University - Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jksus.2018.05.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S101836471730842X