Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Alonso, María Pía
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Mirabella, Nadia Estefania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Panelo, Juan Sebastián
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cendoya, Marcelo Gustavo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Pontaroli, Ana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2020-03-25T18:37:03Z
dc.date.issued
2018-07
dc.identifier.citation
Alonso, María Pía; Mirabella, Nadia Estefania; Panelo, Juan Sebastián; Cendoya, Marcelo Gustavo; Pontaroli, Ana; Selection for high spike fertility index increases genetic progress in grain yield and stability in bread wheat; Springer; Euphytica; 214; 7; 7-2018; 1-12
dc.identifier.issn
0014-2336
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/100755
dc.description.abstract
Spike fertility index (SF) has been proposed as a promising trait to be used as a selection criterion in wheat breeding programs aimed at increasing grain yield, but no actual evidence of its successful application has been reported. In this study, 146 recombinant inbred lines derived from a cross between ‘Baguette 10’ and ‘Klein Chajá’, Argentinean spring bread wheat cultivars with contrasting SF, were evaluated during three crop seasons (2013, 2014 and 2015) at Balcarce, Argentina. Grain yield, grain number/m2, grain weight, and SF were measured at maturity. Changes in grain yield (i.e., responses to selection) after application of different selection strategies, including different selection criteria and selection intensities, were determined. Significant correlations were observed between grain number and grain yield, SF and grain yield, and SF and grain weight. Analysis of SF variance components showed a significant genotype × environment interaction, but it represented only 9% of the total variation, whereas 51% of the variation was genetic, resulting in a high narrow-sense heritability (0.84). The use of SF as a selection criterion, either solely or in combination with selection for high yield, increased yield, resulting in higher and more stable yields than if selecting for high yield alone. Our findings support the use of spike fertility index as a selection criterion for increasing genetic progress and stability of yield in bread wheat breeding programs.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
FRUITING EFFICIENCY
dc.subject
GENETIC CORRELATION
dc.subject
HERITABILITY
dc.subject.classification
Agricultura
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Selection for high spike fertility index increases genetic progress in grain yield and stability in bread wheat
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-03-25T14:00:53Z
dc.journal.volume
214
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Alonso, María Pía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Área de Investigación en Agronomía; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mirabella, Nadia Estefania. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Área de Investigación en Agronomía; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Panelo, Juan Sebastián. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Área de Investigación en Agronomía; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Marcelo Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Área de Investigación en Agronomía; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pontaroli, Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Área de Investigación en Agronomía; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.journal.title
Euphytica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-018-2193-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10681-018-2193-4
Archivos asociados