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dc.contributor.author
Maturano, Yolanda Paola  
dc.contributor.author
Lerena, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Mestre Furlani, María Victoria  
dc.contributor.author
Casassa, Luis Federico  
dc.contributor.author
Toro, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Vazquez, Fabio  
dc.contributor.author
Mercado, Laura Analia  
dc.contributor.author
Combina, Mariana  
dc.date.available
2020-03-20T16:02:58Z  
dc.date.issued
2018-11  
dc.identifier.citation
Maturano, Yolanda Paola; Lerena, Maria Cecilia; Mestre Furlani, María Victoria; Casassa, Luis Federico; Toro, Maria Eugenia; et al.; Inoculation strategies to improve persistence and implantation of commercial S. cerevisiae strains in red wines produced with prefermentative cold soak; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 97; 11-2018; 648-655  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/100395  
dc.description.abstract
Prefermentative cold soak is a winemaking technique aimed at enhancing aroma and colour extraction in red wines. This study aimed at evaluating implantation and persistence rates of commercial active dry yeast strains (ADY) in wines produced with cold soak using two different inoculation strategies. Cold soak was conducted at 4 ± 1 °C, 8 ± 1 °C and 12 ± 1 °C for 7 days. Two yeast strains (Lalvin ICV D254 and Lalvin Rhône 2056) were inoculated before and after cold soak. Implantation of Lalvin ICV D254 at the end of cold soak was higher when conducted at 8 °C and 4 °C, whereas it was undetectable (<5%) at 12 °C. Lalvin Rhône 2056 showed implantation percentages at the end of cold soak ranging from 40% to 100%, with higher percentages in cold soak conducted at 12 °C. Moderate persistence of ADY at the end of alcoholic fermentation was observed in all treatment inoculated before cold soak. In the treatments inoculated after cold soak, the persistence of Lalvin ICV D254 ranged from 12 to 38% whereas Lalvin Rhône 2056 was less than 5% at the end of alcoholic fermentation. Overall, persistence of both strains improved in inoculation before cold soak relative to inoculation after cold soak.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
COLD SOAK  
dc.subject
PERSISTENCE  
dc.subject
RED WINE  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject
YEAST STRAIN  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Inoculation strategies to improve persistence and implantation of commercial S. cerevisiae strains in red wines produced with prefermentative cold soak  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-03-20T13:11:54Z  
dc.journal.volume
97  
dc.journal.pagination
648-655  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Maturano, Yolanda Paola. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lerena, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mestre Furlani, María Victoria. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Casassa, Luis Federico. California Polytechnic State University; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Toro, Maria Eugenia. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Fabio. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mercado, Laura Analia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818306467  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.07.063