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dc.contributor.author
Garitta, Lorena Garitta  
dc.contributor.author
Langohr, Klaus  
dc.contributor.author
Elizagoyen, Eliana Soledad  
dc.contributor.author
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Gómez, Guadalupe  
dc.contributor.author
Hough, Guillermo  
dc.date.available
2020-02-18T21:50:45Z  
dc.date.issued
2018-09  
dc.identifier.citation
Garitta, Lorena Garitta; Langohr, Klaus; Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Gómez, Guadalupe; et al.; Survival analysis model to estimate sensory shelf life with temperature and illumination as accelerating factors; Elsevier; Food Quality and Preference; 68; 9-2018; 371-376  
dc.identifier.issn
0950-3293  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/98015  
dc.description.abstract
The main objective of this study was to introduce a survival model to contemplate two simultaneous accelerating factors affecting a food product's shelf life: temperature and illumination. A second objective was to consider the case where the same consumer tests different experimental conditions and thus his/her data are not independent. Sample data comprised 108 consumers who evaluated a lemon-flavored juice stored at 24 °C, 37 °C and 45 °C; under conditions of no-illumination and with illumination; with seven different storage times for each of the six experimental conditions. Aiming to estimate the storage time at which a consumer rejects a sample a model including an Arrhenius term for the temperature, a binomial response for illumination (with and without) and the interaction of both was developed. The model also considered that the same consumer tested different experimental conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ACCELERATED STUDIES  
dc.subject
ILLUMINATION  
dc.subject
SENSORY  
dc.subject
SHELF LIFE  
dc.subject
SURVIVAL ANALYSIS  
dc.subject
TEMPERATURE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Survival analysis model to estimate sensory shelf life with temperature and illumination as accelerating factors  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-02-18T16:07:43Z  
dc.journal.volume
68  
dc.journal.pagination
371-376  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Langohr, Klaus. Universidad Politécnica de Catalunya; España  
dc.description.fil
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Guadalupe. Universidad Politécnica de Catalunya; España  
dc.description.fil
Fil: Hough, Guillermo. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Quality and Preference  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329318302362  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.03.014