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dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara  
dc.contributor.author
Luna Vital, Diego Armando  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
González de Mejía, María Elvira  
dc.date.available
2019-10-30T15:48:07Z  
dc.date.issued
2018-07  
dc.identifier.citation
Sabbione, Ana Clara; Luna Vital, Diego Armando; Scilingo, Adriana Alicia; Añon, Maria Cristina; González de Mejía, María Elvira; Amaranth peptides decreased the activity and expression of cellular tissue factor on LPS activated THP-1 human monocytes; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 9; 7; 7-2018; 3823-3834  
dc.identifier.issn
2042-650X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87648  
dc.description.abstract
The effect of amaranth peptides on the activity and expression of tissue factor (TF) on THP-1 activated cells was evaluated in vitro. An active anticoagulant peptide fraction (AF) was found to inhibit TF expression (IC50 = 0.39 mg mL-1) and activity. Immunocytochemical fluorescence confocal microscopy analysis showed that treated monocytes decreased TF membrane translocation by 49.0% and increased two-fold in nuclei compared to a positive control, indicating a decrease of active TF to initiate the coagulation cascade. Moreover, a cytokine array suggested that the AF mechanism of action implied the inhibition of the NF-κB pathway. Expression of MIP-3α, interleukin-1β, interleukin-1α, TARC, pentaxin 3, and PDGF-AA cytokines was highly suppressed by AF peptides, producing reductions of 78.8%, 61.8%, 54.1%, 42.6%, 37.9% and 37.8%, respectively, compared to a positive control. The results suggest a potential mechanism for the antithrombotic and anti-inflammatory effect of AF, by showing that amaranth peptides play a negative feedback regulatory role over the NF-κB pathway. In this research, we link for the first time the immunomodulatory activity of amaranth peptides with the inhibition of TF expression and therefore their antithrombotic potential.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH BIOACTIVE PEPTIDES  
dc.subject
TISSUE FACTOR  
dc.subject
THROMBOSIS  
dc.subject
THP-1 MONOCYTES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Amaranth peptides decreased the activity and expression of cellular tissue factor on LPS activated THP-1 human monocytes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:11:38Z  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
3823-3834  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna Vital, Diego Armando. University of Illinois at Urbana; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González de Mejía, María Elvira. University of Illinois at Urbana; Estados Unidos  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2018/FO/C8FO00323H  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/c8fo00323h