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dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia  
dc.contributor.author
Rolny, Ivanna Sabrina  
dc.contributor.author
Romanin, David Emmanuel  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2018-08-28T19:52:57Z  
dc.date.issued
2017-03  
dc.identifier.citation
Hugo, Ayelen Amelia; Rolny, Ivanna Sabrina; Romanin, David Emmanuel; Perez, Pablo Fernando; Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (strain CIDCA 133) stimulates murine macrophages infected with Citrobacter rodentium; Springer; World Journal of Microbiology; 33; 3; 3-2017; 1-10  
dc.identifier.issn
0959-3993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57420  
dc.description.abstract
Abstract: Citrobacter rodentium is a specific murine enteropathogen which causes diarrheal disease characterized by colonic hyperplasia and intestinal inflammation. Recruitment of neutrophils and macrophages constitute a key step to control the infection. Since modulation of the activity of professional phagocytic cells could contribute to improve host´s defences against C. rodentium, we investigated the effect of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (strain CIDCA 133) on the interaction between murine macrophages (RAW 264.7) and C. rodentium. Phagocytosis, surface molecules and inducible nitric oxide synthase (iNOs) expression were determined by flow cytometry. Reactive oxygen species (ROS) were assessed by fluorescence microscopy. The presence of lactobacilli increased phagocytosis of C. rodentium whereas C. rodentium had no effect on lactobacilli internalization. Survival of internalized C. rodentium diminished when strain CIDCA 133 was present. CD-86, MHCII, iNOs expression and nitrite production were increased when C. rodentium and lactobacilli were present even though strain CIDCA 133 alone had no effect. Strain CIDCA 133 led to a strong induction of ROS activity which was not modified by C. rodentium. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (strain CIDCA 133) is able to increase the activation of murine macrophages infected with C. rodentium. The sole presence of lactobacilli is enough to modify some stimulation markers (e.g. ROS induction) whereas other markers require the presence of both bacteria; thus, indicating a synergistic effect.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Citrobacter Rodentium  
dc.subject
Lactobacilli  
dc.subject
Macrophages  
dc.subject
Phagocytosis  
dc.subject
Probiotics  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (strain CIDCA 133) stimulates murine macrophages infected with Citrobacter rodentium  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-28T18:43:21Z  
dc.identifier.eissn
1573-0972  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Dordrecht  
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rolny, Ivanna Sabrina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanin, David Emmanuel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.journal.title
World Journal of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11274-017-2219-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11274-017-2219-4