Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Fantinelli, Juliana Catalina  
dc.contributor.author
Cuéllar Álvarez, Liceth N.  
dc.contributor.author
González Arbeláez, Luisa Fernanda  
dc.contributor.author
Ciocci Pardo, Alejandro  
dc.contributor.author
Galeano García, Paula L.  
dc.contributor.author
Schinella, Guillermo Raúl  
dc.contributor.author
Mosca, Susana Maria  
dc.date.available
2018-08-07T13:33:40Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Fantinelli, Juliana Catalina; Cuéllar Álvarez, Liceth N.; González Arbeláez, Luisa Fernanda; Ciocci Pardo, Alejandro; Galeano García, Paula L.; et al.; Acute treatment with copoazú fermented extract ameliorates myocardial ischemia-reperfusion injury via eNOS activation; Elsevier Ltd; Journal of Functional Foods; 34; 7-2017; 470-477  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/54386  
dc.description.abstract
Our aim was to examine the effects of aqueous extracts of fermented (CFE) and non-fermented (CNFE) ¨copoazú¨ (fruit of Theobroma grandiflorum) seeds against ischemia-reperfusion injury. Isolated rat hearts were submitted to 30 min of global ischemia (GI) and 60 min of reperfusion (R). Other hearts received CFE or CNFE in absence or in presence of L-NAME (a nitric oxide synthase inhibitor). Infarct size (IS) and post-ischemic myocardial function (PMF) were measured. Lipid peroxidation, reduced glutathione (GSH) and the expression of phosphorylated forms of eNOS, Akt, GSK-3β and PKCε were assessed. The response of isolated mitochondria to Ca2+ (MR) was also determined. CFE but not CNFE decreased IS, increased PMF and the expression of P-eNOS, P-Akt, P-GSK-3β and P-PKCε, partially preserved GSH and improved MR. These effects were lost in presence of L-NAME. These data demonstrate that the acute treatment with CFE protects the heart against ischemia-reperfusion damage through NOS-dependent mechanisms.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CopoazÚ  
dc.subject
Fermentation  
dc.subject
Ischemia-Reperfusion  
dc.subject
Mitochondria  
dc.subject
Nos  
dc.subject.classification
Fisiología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Acute treatment with copoazú fermented extract ameliorates myocardial ischemia-reperfusion injury via eNOS activation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-07T18:00:09Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.pagination
470-477  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fantinelli, Juliana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuéllar Álvarez, Liceth N.. Universidad de la Amazonia; Colombia  
dc.description.fil
Fil: González Arbeláez, Luisa Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciocci Pardo, Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galeano García, Paula L.. Universidad de la Amazonia; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Schinella, Guillermo Raúl. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mosca, Susana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani"; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.05.010  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617302694