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dc.contributor.author
Morales Mendoza, Noe Javier
dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.contributor.author
Rubiolo, Gerardo Hector
dc.date.available
2018-03-09T15:36:00Z
dc.date.issued
2015-08
dc.identifier.citation
Morales Mendoza, Noe Javier; Candal, Roberto Jorge; Fama, Lucia Mercedes; Goyanes, Silvia Nair; Rubiolo, Gerardo Hector; Improving the physical properties of starch using a new kind of water dispersible nano-hybrid reinforcement; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 127; 8-2015; 291-299
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/38394
dc.description.abstract
Plasticized cassava starch matrix composites reinforced by a multi-wall carbon nanotube (MWCNT)-hercynite (FeAl2O4) nanomaterial were developed. The hybrid nanomaterial consists of FeAl2O4 nanoparticles anchored strongly to the surface of the MWCNT. This nano-hybrid filler shows an irregular geometry, which provides a strong mechanical interlocking with the matrix, and excellent stability in water, ensuring a good dispersion in the starch matrix. The composite containing 0.04 wt.% of the nano-hybrid filler displays increments of 370% in the Young's modulus, 138% in tensile strength and 350% in tensile toughness and a 70% decrease in water vapor permeability relative to the matrix material. All of these significant improvements are explained in terms of the nano-hybrid filler homogenous dispersion and its high affinity with both plasticizers, glycerol and water, which induces crystallization without deterioration of the tensile toughness.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Carbon Nanotubes
dc.subject
Cassava Starch
dc.subject
Hybrid Nanomaterial
dc.subject
Polymer Nanocomposite
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Improving the physical properties of starch using a new kind of water dispersible nano-hybrid reinforcement
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-09T14:48:15Z
dc.journal.volume
127
dc.journal.pagination
291-299
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Morales Mendoza, Noe Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rubiolo, Gerardo Hector. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715002842
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.03.071
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