Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Díaz, Ana Cristina  
dc.contributor.author
Velurtas, Susana María  
dc.contributor.author
Espino, Maria Laura  
dc.contributor.author
Fenucci, Jorge Lino  
dc.date.available
2018-01-31T19:41:42Z  
dc.date.issued
2014-11  
dc.identifier.citation
Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Espino, Maria Laura; Fenucci, Jorge Lino; Effect of Dietary Astaxanthin on Free Radical Scavenging Capacity and Nitrite Stress Tolerance of Postlarvae Shrimp, Pleoticus muelleri; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 62; 51; 11-2014; 12326-12331  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/35267  
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate the effect of astaxanthin feed supplementation and environmental nitrite stress in postlarvae of Pleoticus muelleri (15 ± 0.004 mg initial weight) under culture conditions. Diets containing three levels of astaxanthin, 0 mg kg–1 of diet (C0), 100 mg kg–1 of diet (C100), and 300 mg kg–1 of diet (C300), were used. Postlarvae fed with each diet were exposed to different concentrations of nitrite (NO2Na) (0–200 mg L–1). The 96 h median lethal concentration (LC50) values of nitrite N were 76.3, 89.7, and 157 mg L–1 for shrimps fed to C0, C100, and C300. The scavenging properties were evaluated against the stable 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical by electron resonance spectroscopy (EPR). For all feed treatments, the extracts exhibited strong DPPH scavenging activity; however, shrimp fed with C100 and C300 showed the greatest activity to quench DPPH (62 and 59%, respectively) with respect to C0 (43%). It can be concluded that astaxanthin acts as a protector of nitrite stress in P. muelleri.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Pleoticus Muelleri  
dc.subject
Astaxanthin  
dc.subject
Scavenging Capacity  
dc.subject
Nitrite  
dc.subject
Histopathology  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of Dietary Astaxanthin on Free Radical Scavenging Capacity and Nitrite Stress Tolerance of Postlarvae Shrimp, Pleoticus muelleri  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-30T19:04:10Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
51  
dc.journal.pagination
12326-12331  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espino, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf503754q  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf503754q