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dc.contributor.author
Bauzá, Letizia
dc.contributor.author
Aguilera, Anabella
dc.contributor.author
Etchenique, Roberto Argentino
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.date.available
2017-10-25T15:04:04Z
dc.date.issued
2014-09
dc.identifier.citation
Bauzá, Letizia; Aguilera, Anabella; Etchenique, Roberto Argentino; Andrinolo, Dario; Giannuzzi, Leda; Application of hydrogen peroxide to the control of eutrophic lake systems in laboratory assays; Molecular Diversity Preservation International; Toxins; 6; 9; 9-2014; 2657-2675
dc.identifier.issn
2072-6651
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27070
dc.description.abstract
We exposed water samples from a recreational lake dominated by the cyanobacterium Planktothrix agardhii to different concentrations of hydrogen peroxide (H2O2). An addition of 0.33 mg·L−1 of H2O2 was the lowest effective dose for the decay of chlorophyll-a concentration to half of the original in 14 h with light and 17 h in experiments without light. With 3.33 mg·L−1 of H2O2, the values of the chemical oxygen demand (COD) decreased to half at 36 and 126 h in experiments performed with and without light, respectively. With increasing H2O2, there is a decrease in the total and faecal coliform, and this effect was made more pronounced by light. Total and faecal coliform were inhibited completely 48 h after addition of 3.33 mg·L−1 H2O2. Although the densities of cyanobacterial cells exposed to H2O2 did not decrease, transmission electron microscope observation of the trichomes showed several stages of degeneration, and the cells were collapsed after 48 h of 3.33 mg·L−1 of H2O2 addition in the presence of light. Our results demonstrate that H2O2 could be potentially used in hypertrophic systems because it not only collapses cyanobacterial cells and coliform bacteria but may also reduce chlorophyll-a content and chemical oxygen demand.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Molecular Diversity Preservation International
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Cyanobacteria
dc.subject
Chemical Oxygen Demand
dc.subject
Hydrogen Peroxide
dc.subject
Coliforms
dc.subject.classification
Oceanografía, Hidrología, Recursos Hídricos
dc.subject.classification
Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Application of hydrogen peroxide to the control of eutrophic lake systems in laboratory assays
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-10-11T14:56:29Z
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
2657-2675
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basilea
dc.description.fil
Fil: Bauzá, Letizia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguilera, Anabella. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina. Fundación para Investigaciones Biológicas Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etchenique, Roberto Argentino. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Division Ficología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.journal.title
Toxins
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/toxins6092657
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2072-6651/6/9/2657
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