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dc.contributor.author
Lechner, Bernardo Ernesto  
dc.contributor.author
Alberto, Edgardo Omar  
dc.date.available
2017-09-15T21:01:21Z  
dc.date.issued
2011-01-15  
dc.identifier.citation
Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-154  
dc.identifier.issn
1130-1406  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24439  
dc.description.abstract
Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.  
dc.description.abstract
Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Doyma Sl  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Pleurotus  
dc.subject
Mushroom Cultivation  
dc.subject
Lignocellulosic Waste  
dc.subject
Naturally Occurring Strains  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production  
dc.title
Mejora de los rendimientos en la producción de Pleurotus mediante la utilización de nuevas cepas silvestres. Pleurotus albidus, una nueva especie propuesta para la producción de hongos comestibles  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-13T16:17:15Z  
dc.identifier.eissn
2173-9188  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
148-154  
dc.journal.pais
España  
dc.description.fil
Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.journal.title
Revista Iberoamericana de Micologia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130140611000027  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.riam.2010.12.001