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dc.contributor.author
Canizo, Brenda Vanina
dc.contributor.author
Diedrichs, Ana Laura
dc.contributor.author
Londonio, Agustín
dc.contributor.author
Smichowski, Patricia Nora
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo
dc.contributor.author
Wuilloud, Rodolfo German
dc.date.available
2024-04-03T11:57:30Z
dc.date.issued
2024-01
dc.identifier.citation
Canizo, Brenda Vanina; Diedrichs, Ana Laura; Londonio, Agustín; Smichowski, Patricia Nora; Pellerano, Roberto Gerardo; et al.; Provenance discrimination of commercial grape juices from Argentina and Brazil based on elemental composition and chemometric methods; Springer; Journal of Food Measurement and Characterization; 18; 3; 1-2024; 2409-2419
dc.identifier.issn
2193-4126
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231757
dc.description.abstract
The knowledge of a product’s origin is an important aspect for consumers who demand quality and authenticity. Grape juice is a beverage that has currently gained more attention due to the tendency of people towards a more natural and healthy lifestyle. The aim of this study was to discriminate the origin of grape juice samples. For this purpose, chemometric techniques were applied to commercial samples of grape juice from Argentina and Brazil, and the feasibility of classification models of predicting the origin of samples based on elemental composition, was investigated. Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) was used to determine 10 elements (V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, As, Rb, Y and Mo). Unsupervised methods, such as principal component analysis (PCA) and cluster analysis (CA) and the supervised technique, linear discriminant analysis (LDA) with bootstrapping and k-fold cross-validation were assessed. The best result was achieved for LDA with 4 fold cross validation with a prediction accuracy of 81%.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GRAPE JUICE
dc.subject
CHEMOMETRICS
dc.subject
ICP-MS
dc.subject
PROVENANCE
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Provenance discrimination of commercial grape juices from Argentina and Brazil based on elemental composition and chemometric methods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-19T15:49:32Z
dc.identifier.eissn
2193-4134
dc.journal.volume
18
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
2409-2419
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Canizo, Brenda Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas. - Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diedrichs, Ana Laura. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional de Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Londonio, Agustín. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Smichowski, Patricia Nora. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas. - Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Measurement and Characterization
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11694-024-02376-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11694-024-02376-2
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