Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
de Rosas, María Inés  
dc.contributor.author
Deis, Leonor  
dc.contributor.author
Baldo, Yésica  
dc.contributor.author
Cavagnaro, Juan Bruno  
dc.contributor.author
Cavagnaro, Pablo Federico  
dc.date.available
2024-03-26T19:16:18Z  
dc.date.issued
2024-01  
dc.identifier.citation
de Rosas, María Inés; Deis, Leonor; Baldo, Yésica; Cavagnaro, Juan Bruno; Cavagnaro, Pablo Federico; Phenotypical plasticity and behavior of malbec, merlot and pinot noir grape berry colour in response to climate change; Winetitles Media; Wine & Viticulture Journal; 39; 1; 1-2024; 44-47  
dc.identifier.issn
1838-6547  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231620  
dc.description.abstract
Researchers investigated the effect of high temperatures in a climate change context on anthocyanin concentration and composition, pH and solids content in berries of Malbec, Merlot and Pinot Noir during fruit ripening in two seasons.A cultivar-dependent response to high temperatures conditions was observed, with Malbec and Pinot Noir berries exhibiting significant decreases in total anthocyanin concentration at veraison and harvest, respectively, while Merlot maintained an unaffected pigment content.Results suggest high plasticity in response to climate change for colour attributes in Merlot, moderate plasticity for Malbec, and low plasticity for Pinot Noir.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Winetitles Media  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GRAPEVINE  
dc.subject
ANTHOCYANINS  
dc.subject
CLIMATE CHANGE  
dc.subject
PHENOTYPIC PLASTICITY  
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Phenotypical plasticity and behavior of malbec, merlot and pinot noir grape berry colour in response to climate change  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-03-19T14:21:56Z  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
44-47  
dc.journal.pais
Australia  
dc.description.fil
Fil: de Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baldo, Yésica. Instituto Nacional de Vitivinicultura. - Ministerio de Producción y Trabajo. Secretaria de Gobierno de Agroindustria. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Juan Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Pablo Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina  
dc.journal.title
Wine & Viticulture Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://winetitles.com.au/wvj/articles/wine-viticulture-journal-volume-39-no-1-2024/viticulture-phenotypical-plasticity-and-behaviour-of-malbec-merlot-and-pinot-noir-grape-berry-colour-in-response-to-climate-change/