Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
de Rosas, María Inés
dc.contributor.author
Deis, Leonor
dc.contributor.author
Baldo, Yésica
dc.contributor.author
Cavagnaro, Juan Bruno
dc.contributor.author
Cavagnaro, Pablo Federico
dc.date.available
2024-03-26T19:16:18Z
dc.date.issued
2024-01
dc.identifier.citation
de Rosas, María Inés; Deis, Leonor; Baldo, Yésica; Cavagnaro, Juan Bruno; Cavagnaro, Pablo Federico; Phenotypical plasticity and behavior of malbec, merlot and pinot noir grape berry colour in response to climate change; Winetitles Media; Wine & Viticulture Journal; 39; 1; 1-2024; 44-47
dc.identifier.issn
1838-6547
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231620
dc.description.abstract
Researchers investigated the effect of high temperatures in a climate change context on anthocyanin concentration and composition, pH and solids content in berries of Malbec, Merlot and Pinot Noir during fruit ripening in two seasons.A cultivar-dependent response to high temperatures conditions was observed, with Malbec and Pinot Noir berries exhibiting significant decreases in total anthocyanin concentration at veraison and harvest, respectively, while Merlot maintained an unaffected pigment content.Results suggest high plasticity in response to climate change for colour attributes in Merlot, moderate plasticity for Malbec, and low plasticity for Pinot Noir.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Winetitles Media
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GRAPEVINE
dc.subject
ANTHOCYANINS
dc.subject
CLIMATE CHANGE
dc.subject
PHENOTYPIC PLASTICITY
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Phenotypical plasticity and behavior of malbec, merlot and pinot noir grape berry colour in response to climate change
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-19T14:21:56Z
dc.journal.volume
39
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
44-47
dc.journal.pais
Australia
dc.description.fil
Fil: de Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deis, Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baldo, Yésica. Instituto Nacional de Vitivinicultura. - Ministerio de Producción y Trabajo. Secretaria de Gobierno de Agroindustria. Instituto Nacional de Vitivinicultura; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Juan Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Pablo Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina
dc.journal.title
Wine & Viticulture Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://winetitles.com.au/wvj/articles/wine-viticulture-journal-volume-39-no-1-2024/viticulture-phenotypical-plasticity-and-behaviour-of-malbec-merlot-and-pinot-noir-grape-berry-colour-in-response-to-climate-change/
Archivos asociados