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dc.contributor.author
Molina, Melisa Antonella
dc.contributor.author
Cazzaniga, Amanda
dc.contributor.author
Sgroppo, Sonia Cecilia
dc.contributor.author
Milde, Laura Beatríz
dc.contributor.author
Zapata, Pedro Dario
dc.contributor.author
Fonseca, Maria Isabel
dc.date.available
2024-03-21T15:07:50Z
dc.date.issued
2024-02
dc.identifier.citation
Molina, Melisa Antonella; Cazzaniga, Amanda; Sgroppo, Sonia Cecilia; Milde, Laura Beatríz; Zapata, Pedro Dario; et al.; Bioengineered xylanase from Misiones Argentina rainforest: A bakery enhancement approach; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 2-2024; 1-13
dc.identifier.issn
0022-1147
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231207
dc.description.abstract
In this study, we pursued the heterologous expression of the xylanase genfrom Trichoderma atroviride, a native fungus in the province of Misiones, and used it to enhance the textural properties of baked goods through varying enzymatic concentrations. This marks the inaugural exploration into its functionality in the context of bread production. The recombinant xylanase exhibited improved activity, reaching 36,292 U L-1, achieved by supplementing the culture medium with dextrose. Following the optimization of recombinant xylanase concentration, promising results emerged, notably reducing hardness and chewiness parameters of bread significantly. Our findings underscore the potential of this native fungal enzyme for industrial processes, offering a sustainable and efficient means to enhance the quality of baked goods with broad implications for the food industry. No prior research has been documented on the heterologous expression of the xylanase gene derived from T. atroviride, from the Misiones rainforest, expressed in Kluyveromyces lactis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Trichoderma atroviridae
dc.subject
Kluyveromyces lactis
dc.subject
xylanase
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Bioengineered xylanase from Misiones Argentina rainforest: A bakery enhancement approach
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-19T14:23:43Z
dc.identifier.eissn
1750-3841
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Molina, Melisa Antonella. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cazzaniga, Amanda. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Laboratorio de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Milde, Laura Beatríz. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zapata, Pedro Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fonseca, Maria Isabel. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.17016
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