Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Vio, Santiago Adolfo  
dc.contributor.author
Galar, Maria Lina  
dc.contributor.author
Gortari, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Balatti, Pedro Alberto  
dc.contributor.author
Garbi, Mariana  
dc.contributor.author
Lodeiro, Anibal  
dc.contributor.author
Luna, Maria Flavia  
dc.date.available
2024-02-14T12:48:11Z  
dc.date.issued
2023-01  
dc.identifier.citation
Vio, Santiago Adolfo; Galar, Maria Lina; Gortari, Maria Cecilia; Balatti, Pedro Alberto; Garbi, Mariana; et al.; Multispecies Bacterial Bio-Input: Tracking and Plant-Growth-Promoting Effect on Lettuce var. sagess; MDPI; Plants; 12; 4; 1-2023; 1-17  
dc.identifier.issn
2223-7747  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226782  
dc.description.abstract
The use of multispecies bacterial bio-inputs is a promising strategy for sustainable crop production over the use of single-species inoculants. Studies of the use of multispecies bio-inputs in horticultural crops are scarce, not only on the growth-promoting effects of each bacterium within the formulation, but also on their compatibility and persistence in the root environment. In this work, we described that a multispecies bacterial bio-input made up of Azospirillum argentinense Az39, Gluconacetobacter diazotrophicus PAL-5, Pseudomonas protegens Pf-5 and Bacillus sp. Dm-B10 improved lettuce plant growth more effectively than when these strains were inoculated as single-species bio-inputs. Bacteria persisted together (were compatible) and also colonized seedling roots of lettuce plants grown in controlled conditions. Interestingly, colonization was highly related to an early and enhanced growth of seedlings grown in the nursery. A similar effect on plant growth was found in lettuce plants in a commercial greenhouse production in the peri-urban area of La Plata City, Buenos Aires, Argentina. To our knowledge, this is the first study demonstrating that a synthetic mixture of bacteria can colonize and persist on lettuce plants, and also showing their synergistic beneficial effect both in the nursery greenhouse as well as the commercial production farm.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
CO-INOCULATION  
dc.subject
COLONIZATION  
dc.subject
LETTUCE  
dc.subject
MULTISPECIES BIO-INPUT  
dc.subject
PLANT-GROWTH-PROMOTING BACTERIA  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Multispecies Bacterial Bio-Input: Tracking and Plant-Growth-Promoting Effect on Lettuce var. sagess  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-14T12:11:53Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-17  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Vio, Santiago Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galar, Maria Lina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gortari, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Balatti, Pedro Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garbi, Mariana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lodeiro, Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna, Maria Flavia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Plants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/plants12040736