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dc.contributor.author
Oggero, Julia
dc.contributor.author
Gasser, Fátima Belén
dc.contributor.author
Zacarias, Silvia Mercedes
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela
dc.contributor.author
Baravalle, María Eugenia
dc.contributor.author
Renna, Maria Sol
dc.contributor.author
Ortega, Hugo Hector
dc.contributor.author
Vaillard, Santiago Eduardo
dc.contributor.author
Vaillard, Victoria Anahi
dc.date.available
2024-02-06T14:59:18Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Oggero, Julia; Gasser, Fátima Belén; Zacarias, Silvia Mercedes; Burns, Patricia Graciela; Baravalle, María Eugenia; et al.; PEGylation of Chrysin Improves Its Water Solubility while Preserving the In Vitro Biological Activity; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 71; 49; 12-2023; 19817-19831
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225986
dc.description.abstract
Chrysin is a natural flavonoid that despite having numerous biological properties, its therapeutic value is limited due to its very low solubility in aqueous media. In this work, chrysin was conjugated with methoxypolyethylene glycols (mPEGs) of different molecular weights (350, 500, 750, and 2000 g/mol), affording PEGylated chrysins with high yields and excellent purities. In all cases, an increase in the water solubility of the conjugates was observed, which was highest when 500 g/mol of mPEG was used in the PEGylation reaction. Furthermore, in aqueous solution, PEGylated chrysins formed aggregates of ellipsoid shape. Electrochemical studies showed that the redox properties were conserved after PEGylation. While in vitro antibacterial and antifungal studies probed that the intrinsic activity was conserved, in vitro antitumor activities against HepG2 (liver carcinoma cells) and PC3 (prostate cancer cell) showed that PEGylated chrysins retained the cytotoxic activity and the ability of induction of apoptosis for the evaluated human cancer cells.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY
dc.subject
ANTITUMORAL ACTIVITY
dc.subject
CHRYSIN
dc.subject
FLAVONOID
dc.subject
PEGYLATED CHRYSIN
dc.subject
PEGYLATION
dc.subject
SOLUBILITY
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
PEGylation of Chrysin Improves Its Water Solubility while Preserving the In Vitro Biological Activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-02T15:29:40Z
dc.journal.volume
71
dc.journal.number
49
dc.journal.pagination
19817-19831
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Oggero, Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gasser, Fátima Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zacarias, Silvia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baravalle, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Renna, Maria Sol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ortega, Hugo Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vaillard, Santiago Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vaillard, Victoria Anahi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.3c06357
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c06357
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