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dc.contributor.author
Avalos, Beatriz Itati  
dc.contributor.author
Ojeda, Gonzalo Adrian  
dc.contributor.author
Spinnenhirn, Erica Danisa  
dc.contributor.author
Acevedo, Belén Andrea  
dc.contributor.author
Vallejos, Margarita  
dc.date.available
2024-01-25T15:17:03Z  
dc.date.issued
2023-12  
dc.identifier.citation
Avalos, Beatriz Itati; Ojeda, Gonzalo Adrian; Spinnenhirn, Erica Danisa; Acevedo, Belén Andrea; Vallejos, Margarita; Evaluation of phenolic compounds and antioxidant capacity in Mucuna pruriens and Cajanus cajan pods extracts; Elsevier; Food Chemistry Advances; 3; 12-2023; 1-8  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224879  
dc.description.abstract
The seeds of Mucuna pruriens (Mp) and Cajanus cajan (Cc) legumes are known to be rich in phenolic compounds (PC) that have various beneficial properties. However, there is limited knowledge on the composition of their pods (Mp-p and Cc-p, respectively), which are considered as agricultural waste. This study investigated the extraction of PC with antioxidant capacity (AOC) from in Mp-p and Cc-p using different solvents and the decoction method. The results showed that 50 % ethanol and 100 % methanol were the most effective solvents for extracting PCs with AOC from Mp-p and Cc-p, respectively. The decoction method was also found to be efficient for extracting PCs from Mp-p. The major PC detected in Mp-p extracts were caffeic acid and chlorogenic acid, while quercetin was found in high amounts in Cc-p extracts. Moreover, the combination of Density Functional Theory and the quantum theory of atom in molecules approaches allowed to provide a detailed understanding of the relationship between the PC detected in the extracts and their antioxidant activity. The results suggest that both Mp-p and Cc-p are viable sources of natural antioxidants with potential health benefits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
AGRICULTURAL WASTE  
dc.subject
DENSITY FUNCTIONAL THEORY (DFT)  
dc.subject
LEGUME BY-PRODUCTS  
dc.subject
QUANTUM THEORY OF ATOMS IN MOLECULES (QTAIM)  
dc.subject
SOLVENT EXTRACTION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Evaluation of phenolic compounds and antioxidant capacity in Mucuna pruriens and Cajanus cajan pods extracts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-23T15:23:21Z  
dc.identifier.eissn
2772-753X  
dc.journal.volume
3  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Avalos, Beatriz Itati. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ojeda, Gonzalo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Spinnenhirn, Erica Danisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acevedo, Belén Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vallejos, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry Advances  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23003246  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100503