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dc.contributor.author
Agazzi, Maximiliano Luis  
dc.contributor.author
Paletti Rovey, María Fernanda  
dc.contributor.author
Apuzzo, Eugenia  
dc.contributor.author
Herrera, Santiago Esteban  
dc.contributor.author
Spesia, Mariana Belen  
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes  
dc.contributor.author
Azzaroni, Omar  
dc.date.available
2023-12-01T14:45:18Z  
dc.date.issued
2023-12  
dc.identifier.citation
Agazzi, Maximiliano Luis; Paletti Rovey, María Fernanda; Apuzzo, Eugenia; Herrera, Santiago Esteban; Spesia, Mariana Belen; et al.; Lysozyme/tripolyphosphate complex coacervates: Properties, curcumin encapsulation and antibacterial activity; Elsevier; Food Hydrocolloids; 145; 12-2023; 1-12  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/219005  
dc.description.abstract
Complex coacervates based on the combination of two oppositely charged biopolymers have been proposed as encapsulating and protective platforms for bioactive agents in food science. Lysozyme, an enzymatic protein used as a natural food preservative, was combined with other macromolecules (proteins and polysaccharides) to generate coacervate formulations. In this study, the design of coacervate-like structures based on lysozyme was extended through their combination with multivalent tripolyphosphate anion, a non-macromolecular food additive. It was observed that direct mixing led to the formation of complex coacervates under certain ranges of pH, ionic strength, and component concentrations. Coacervates presented a suitable capacity to encapsulate poorly water-soluble curcumin. More interestingly, coacervates improved the chemical stability (under long-term storage and light irradiation) and antibacterial activity of curcumin. Therefore, these single macromolecule coacervates could be exploited as an active carrier platform for encapsulation in food applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY  
dc.subject
COACERVATION  
dc.subject
CURCUMIN  
dc.subject
ENCAPSULATION  
dc.subject
LYSOZYME  
dc.subject
TRIPOLYPHOSPHATE  
dc.subject.classification
Química Coloidal  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lysozyme/tripolyphosphate complex coacervates: Properties, curcumin encapsulation and antibacterial activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-11-27T12:45:56Z  
dc.identifier.eissn
1873-7137  
dc.journal.volume
145  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Agazzi, Maximiliano Luis. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paletti Rovey, María Fernanda. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Apuzzo, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Santiago Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Spesia, Mariana Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azzaroni, Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X2300680X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.109134