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dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina  
dc.contributor.author
Cuello, S.  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Sayago, Jorge Esteban  
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel  
dc.contributor.author
Quispe, C.  
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2023-10-02T18:19:30Z  
dc.date.issued
2014  
dc.identifier.citation
Anthocyanins and flavonoid glycosides as bioactive of Prosopis nigra mesocarp flour; 14th International Congress of Ethnopharmacology; VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones; Puerto Varas; Chile; 2014; 167-167  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/213828  
dc.description.abstract
The purple colour of Prosopis pods and the different colour that showed the pods flour from different collections of Prosopis nigra draw our attention. The colour of foods and beverages is one of most important properties to obtain their acceptability. The aim of this study was to determine the content of phenolic compounds and pigments responsible of the pods colours and the biological properties. The colour of the algarrobo pods is related to the content of anthocyanins. P. nigra pods having higher content of anthocyanins are darker (purple).The P. nigra flour shows a pattern characterized by the occurrence of anthocyanins (principally cyanidin-3-glucoside) as well as 14 flavonoid glycosides. The main compounds were quercetin O-glycosides and apigenin- C-glycosides. Furthermore, the polyphenolic ethanolic extracts of P. nigra as well as anthocyanins enriched aqueous extracts from P. nigra showed free radical scavenging activity. Considering the easy extraction of pigments from P. nigra flour and its stability in aqueous system during storage as well as its biological properties, the extract enriched in anthocyanins could be added in food systems. Furthermore, the flour obtained from P. nigra mesocarp showed activity against cyclooxigenase, a pro-inflammatory enzyme.. The results suggest that the P. nigra mesocarp flour could be considered as functional food. .Acknowledgements We thank MINCYT (CH/11/13) ?Valorizacion de frutos nativos sudamericanos. Metabolomica de frutos de algarrobos?, and ANPCyT (PICT 1959) for financial support.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad de Talca  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Prosopis nigra  
dc.subject
Antocianinas  
dc.subject
Flavonoides glicosilados  
dc.subject
Alimentos funcionales  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Anthocyanins and flavonoid glycosides as bioactive of Prosopis nigra mesocarp flour  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-12-05T16:39:06Z  
dc.journal.pagination
167-167  
dc.journal.pais
Chile  
dc.journal.ciudad
Puerto Varas  
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuello, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cat de Botanica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quispe, C.. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bib.irb.hr/datoteka/742320.Book_of_Abstracts.pdf  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
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Autor  
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Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
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Autor  
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Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Congreso  
dc.description.nombreEvento
14th International Congress of Ethnopharmacology; VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones  
dc.date.evento
2014-09-23  
dc.description.ciudadEvento
Puerto Varas  
dc.description.paisEvento
Chile  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Universidad de Talca  
dc.source.libro
Book of Abstracts of the 14th International Congress of Ethnopharmacology and VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones  
dc.date.eventoHasta
2014-09-26  
dc.type
Congreso