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dc.contributor.author
Riveros Gomez, Mathias Adrián  
dc.contributor.author
Baldán, Yanina Lorena  
dc.contributor.author
Román Barón, María Celia  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.date.available
2023-08-04T14:49:16Z  
dc.date.issued
2022-09  
dc.identifier.citation
Riveros Gomez, Mathias Adrián; Baldán, Yanina Lorena; Román Barón, María Celia; Fabani, Maria Paula; Mazza, German Delfor; et al.; Drying and rehydration kinetics of peeled and unpeeled green apple slices (Granny Smith cv); Taylor & Francis; Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes; 57; 10; 9-2022; 835-847  
dc.identifier.issn
0360-1234  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206972  
dc.description.abstract
In this work, the kinetics of drying and rehydration of green apple slices peeled and unpeeled (Granny Smith cv) were studied. The apple slices were dried at 50, 60, and 70 °C, and after that, rehydrated at ambient (Ta) and boiling temperature (Tb). The drying kinetics were adjusted with the Dincer and Dost model, giving a good fit. Effective diffusivity (Deff) and the convective mass transfer coefficient (hm) were also determined, both coefficients increase with drying temperature, being 1.25 × 10−9 m2 s−1 and 9.53 × 10−7 m2 s−1 the highest values obtained for the peeled apple slices respectively. Peleg and Weibull models were adjusted to the rehydration experimental data obtaining a good fit (R 2 > 0.99). Deff values increase significantly with rehydration temperature but take similar values between peeled and unpeeled samples. Acidity, pH, moisture content, solid soluble content, and equivalent diameter were determined to compare the fresh apple slices with those after dehydration and the post-rehydration process. The apple slices rehydrated at boiling temperature better preserved the characteristics of fresh samples due to the short immersion times in water, no significant differences were observed between peeled and unpeeled apples. According to the results, it is convenient to dry the apple slices unpeeled at 70 °C and rehydrate them at Tb.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
APPLE SLICES  
dc.subject
DEHYDRATION  
dc.subject
KINETICS  
dc.subject
REHYDRATION  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Drying and rehydration kinetics of peeled and unpeeled green apple slices (Granny Smith cv)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-08-03T12:02:14Z  
dc.journal.volume
57  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
835-847  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Riveros Gomez, Mathias Adrián. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baldán, Yanina Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/03601234.2022.2126246