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dc.contributor.author
Carranza, Andrea del Valle
dc.contributor.author
Bonacci, Gustavo Roberto
dc.contributor.author
Moran, Yanina Soledad
dc.contributor.author
Asprelli, Pablo Diego
dc.contributor.author
Carrari, Fernando Oscar
dc.contributor.author
Asis, Ramón
dc.date.available
2023-08-02T17:07:28Z
dc.date.issued
2022-01-01
dc.identifier.citation
Carranza, Andrea del Valle; Bonacci, Gustavo Roberto; Moran, Yanina Soledad; Asprelli, Pablo Diego; Carrari, Fernando Oscar; et al.; Assessment and characterization of tomato lipophilic electrophiles and their potential contribution to nutraceutical properties via SKN-1/Nrf2 signaling activation; Elsevier; Food Chemistry; 366; 1-1-2022; 1-8
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206584
dc.description.abstract
Phytochemical electrophiles are drawing significant attention due to their properties to modulate signaling pathways related to cellular homeostasis. The aim of this study was to develop new tools to examine the electrophilic activity in food and predict their beneficial effects on health. We developed a spectrophotometric assay based on the nitrobenzenethiol (NBT) reactivity, as a thiol-reactive nucleophile, to screen electrophiles in tomato fruits. The method is robust, simple, inexpensive, and could be applied to other types of food. We quantified the electrophile activity in a tomato collection and associated this activity with the pigment composition. Thus, we identified lycopene, β- and γ-carotenes, 16 by-products of carotenoid oxidation and 18 unknown compounds as NBT-reactive by HPLC-MS/MS. The potential benefits of NBT-reactive compounds on health were evaluated in the in vivo model of C. elegans where they activated the SKN-1/Nrf2 pathway, evidencing the ability of electrophilic compounds to induce a biological response.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
C. ELEGANS
dc.subject
CAROTENOIDS
dc.subject
ELECTROPHILES
dc.subject
ELECTROPHILIC ACTIVITY
dc.subject
SKN-1
dc.subject
TOMATO
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Assessment and characterization of tomato lipophilic electrophiles and their potential contribution to nutraceutical properties via SKN-1/Nrf2 signaling activation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T21:38:45Z
dc.journal.volume
366
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Carranza, Andrea del Valle. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonacci, Gustavo Roberto. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moran, Yanina Soledad. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asis, Ramón. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130531
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621015375
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