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dc.contributor.author
Fazio, Alejandra Teresa  
dc.contributor.author
Adler, Monica Teresa  
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia  
dc.date.available
2017-06-22T20:47:16Z  
dc.date.issued
2014-02  
dc.identifier.citation
Fazio, Alejandra Teresa; Adler, Monica Teresa; Maier, Marta Silvia; Usnic acid and Triacylglycerides Production by the Cultured Lichen Mycobiont of Ramalina celastri; Natural Products; Natural Product Communications; 9; 2; 2-2014; 213-214  
dc.identifier.issn
1934-578X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/18717  
dc.description.abstract
A strain of the lichen mycobiont of Ramalina celastri, isolated from ascospores, was cultured axenically on two solid media containing high amounts of the carbon source: sucrose in MY10 and mannitol in BMRM. Usnic acid, the major cortical lichen metabolite, was produced by the colonies grown on MY10, with a very high yield (7.9%) in comparison with that in the lichen thallus. Mycelia grown on BMRM did not produce the lichen secondary metabolite and rendered triacylglycerides (8.5%) instead. Analysis by GC-MS of the fatty acid methyl esters revealed the presence of oleic, palmitic and stearic acids as the main triacylglyceride constituents. The present results highlight the impact of the culture conditions on the lichen mycobiont secondary metabolism and confirm that MY10 is a useful medium to obtain usnic acid from mycobionts in the laboratory.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Natural Products  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/  
dc.subject
Usnic Acid  
dc.subject
Triacylglycerides  
dc.subject
Ramalina Celastri  
dc.subject
Axenic Cultures  
dc.subject
Lichen Metabolites  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Usnic acid and Triacylglycerides Production by the Cultured Lichen Mycobiont of Ramalina celastri  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-06-22T17:37:52Z  
dc.identifier.eissn
1555-9475  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
213-214  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Fazio, Alejandra Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Adler, Monica Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Natural Product Communications  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1701200725