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dc.contributor.author
Revuelta, Mariana Valeria  
dc.contributor.author
Fernández van Raap, Marcela Beatriz  
dc.contributor.author
Mendoza Zélis, Pedro  
dc.contributor.author
Sanchez, Francisco Homero  
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul  
dc.date.available
2023-01-10T13:34:35Z  
dc.date.issued
2011-07  
dc.identifier.citation
Revuelta, Mariana Valeria; Fernández van Raap, Marcela Beatriz; Mendoza Zélis, Pedro; Sanchez, Francisco Homero; Castro, Guillermo Raul; Ascorbic Acid Encapsulation in Hydrophobic Silica Xerogel; University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology; Food Technology and Biotechnology; 49; 3; 7-2011; 347-351  
dc.identifier.issn
1330-9862  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184138  
dc.description.abstract
Self-assembled hybrid organo-silica sol-gel materials are rapidly expanding for new and novel applications. The microporous solid silica matrix was used as carrier for the controlled release of Ascorbic Acid (AA), selected as molecule cargo model. One-step synthesis procedure was optimised for preparation of silica–molecule composites by using tetraethoxysilane and methyltrimethoxysilane as precursors. The hydrophobic silica xerogel matrices were characterized by Fourier transformed infrared spectroscopy (FTIR) and X-ray diffraction. Specific surface area and porosity parameters were determinated by Brunauer-Emmet-Teller (BET) technique and the matrix surface morphology by Scanning Electron Microscopy (SEM). The observed release pattern could be interesting for the development of AA-fortified food and to be used in food packaging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HYDROPHOBIC SILICA XEROGEL  
dc.subject
ASCORBIC ACID  
dc.subject
PACKAGING  
dc.subject
FORTIFIED FOOD  
dc.subject
HYDROPHOBIC SILICA XEROGEL  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Ascorbic Acid Encapsulation in Hydrophobic Silica Xerogel  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T19:07:55Z  
dc.identifier.eissn
1334-2606  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
347-351  
dc.journal.pais
Croacia  
dc.journal.ciudad
Zagreb  
dc.description.fil
Fil: Revuelta, Mariana Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández van Raap, Marcela Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendoza Zélis, Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Francisco Homero. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Food Technology and Biotechnology