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dc.contributor.author
Pena, Liliana Beatriz  
dc.contributor.author
Matayoshi, Carolina Lucila  
dc.contributor.author
Mendez, Andrea Analia Elena  
dc.contributor.author
Aran, Martin  
dc.contributor.author
Moratto, Camila Julieta  
dc.contributor.author
Vázquez Ramos, Jorge M.  
dc.contributor.author
Gallego, Susana Mabel  
dc.date.available
2023-01-10T10:49:30Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Pena, Liliana Beatriz; Matayoshi, Carolina Lucila; Mendez, Andrea Analia Elena; Aran, Martin; Moratto, Camila Julieta; et al.; Metabolic rearrangements in imbibed maize (Zea mays L) embryos in the presence of oxidative stressors; Elsevier France-Editions Scientifiques Medicales Elsevier; Plant Physiology and Biochemistry; 155; 10-2020; 560-569  
dc.identifier.issn
0981-9428  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184036  
dc.description.abstract
Cadmium (Cd) is a metal known to generate oxidative stress in plants and may be particularly harmful during germination. Herein, the growth and metabolic rearrangements of maize embryo axes subjected during the imbibition stage to Cd ions and other two well-known oxidative stressors, methyl viologen (MV) and hydrogen peroxide (H2O2), were assessed for 48 h. Similar decreases in embryo's length were detected for all stressed axes up to 48 h of imbibition. By this time, treated embryos revealed greater accumulation of reactive oxygen species (ROS) and increased levels of carbonylated and ubiquitinated proteins. The proteolytic activities were intensely enhanced in the treated axes, particularly at 48 h of imbibition, and several antioxidant enzymes were induced in most cases. NMR spectroscopy followed by principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) showed that a large proportion of polar metabolites, mainly amino acids and organic acids, were decreased under stress conditions, while carbohydrates were increased at 48 h of imbibition, with significant increases in glucose and raffinose for treated embryos relatively to controls. We demonstrated that maize embryo axes were capable of shifting their metabolism to improve their antioxidant defense system, at the expense of their growth. Under these adverse conditions, proteolysis seems to play a key role by providing free amino acids needed for the de novo synthesis of defense-related proteins.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier France-Editions Scientifiques Medicales Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CADMIUM  
dc.subject
METABOLITES  
dc.subject
NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
REDOX BALANCE  
dc.subject
ZEA MAYS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Metabolic rearrangements in imbibed maize (Zea mays L) embryos in the presence of oxidative stressors  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T21:03:34Z  
dc.journal.volume
155  
dc.journal.pagination
560-569  
dc.journal.pais
Francia  
dc.journal.ciudad
Paris  
dc.description.fil
Fil: Pena, Liliana Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Matayoshi, Carolina Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendez, Andrea Analia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aran, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moratto, Camila Julieta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vázquez Ramos, Jorge M.. Universidad Nacional Autónoma de México; México  
dc.description.fil
Fil: Gallego, Susana Mabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
Plant Physiology and Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://doi.org/10.1016/j.plaphy.2020.08.029