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dc.contributor.author
Sabini, Maria Carola  
dc.contributor.author
Cariddi, Laura Noelia  
dc.contributor.author
Escobar, Franco Matias  
dc.contributor.author
Mañas, Fernando Javier  
dc.contributor.author
Comini, Laura Raquel  
dc.contributor.author
Reinoso, Elina Beatríz  
dc.contributor.author
Sutil, S. B.  
dc.contributor.author
Acosta, A. C.  
dc.contributor.author
Núñez Montoya, Susana Carolina  
dc.contributor.author
Contigiani, M. S.  
dc.contributor.author
Zanon, S. M.  
dc.contributor.author
Sabini, Liliana Ines  
dc.date.available
2017-06-01T20:42:36Z  
dc.date.issued
2013-08  
dc.identifier.citation
Sabini, Maria Carola; Cariddi, Laura Noelia; Escobar, Franco Matias; Mañas, Fernando Javier; Comini, Laura Raquel; et al.; Evaluation of the cytotoxicity, genotoxicity and apoptotic induction of an aqueous extract of Achyrocline satureioides (Lam.) DC; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food And Chemical Toxicology; 60; 8-2013; 463-470  
dc.identifier.issn
0278-6915  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17321  
dc.description.abstract
Achyrocline satureioides is widely consumed as infusion or aperitifs and shows important therapeutic properties. Previously, we reported absence of genotoxicity of cold aqueous extract (CAE) of A. satureioides by Allium test. However, one test cannot predict the genotoxic effects of a substance. Thus, the aim of this work was to investigate cytotoxicity, genotoxicity and apoptotic ability of CAE of A. satureioides. In addition, CAE was chemically characterized. The cytotoxicity was evaluated by Trypan blue and MTT assays. The apoptotic capacity was evaluated by Hoechst staining and DNA fragmentation-analysis. The genotoxicity was studied by comet assay (CA) and micronucleus test. The identification and quantification of flavonoids was performed by HPLC-ESI-MS/MS. The cytotoxic studies indicated low toxicity of CAE. In addition, CAE did not induce apoptotic effects on human PBMCs. CA revealed that 10-50μg/mL of CAE did not show genotoxicity in vitro against Vero cells. CAE did not induce in vivo genotoxic effects, but it shows at high concentrations cytotoxicity by micronucleus assay. CAE shows the presence of flavonoids such as quercetin, 3-O-methylquercetin and luteolin. In conclusion, A. satureioides at concentrations which are popularly used, in aperitifs or infusion, can be consumed safely because did not show any cytotoxic or genotoxic effects  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ACHYROCLINE SATUREIOIDES (LAM.) DC  
dc.subject
APOPTOSIS  
dc.subject
ASTERACEAE  
dc.subject
COLD AQUEOUS EXTRACT  
dc.subject
CYTOTOXICITY  
dc.subject
GENOTOXICITY  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Evaluation of the cytotoxicity, genotoxicity and apoptotic induction of an aqueous extract of Achyrocline satureioides (Lam.) DC  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-28T17:12:12Z  
dc.identifier.eissn
1873-6351  
dc.journal.volume
60  
dc.journal.pagination
463-470  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Sabini, Maria Carola. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cariddi, Laura Noelia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Escobar, Franco Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mañas, Fernando Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Agronomia y Veterinaria. Departamento de Salud Publica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Comini, Laura Raquel. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Ciencias Quimicas. Departamento de Farmacia. Catedra de Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinoso, Elina Beatríz. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sutil, S. B.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acosta, A. C.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Núñez Montoya, Susana Carolina. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Ciencias Quimicas. Departamento de Farmacia. Catedra de Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contigiani, M. S.. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Instituto de Virología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zanon, S. M.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food And Chemical Toxicology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691513005474  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2013.08.005