Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Mali, Susana  
dc.contributor.author
Grossmann, María Victoria E.  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2022-06-08T13:49:34Z  
dc.date.issued
2004-06  
dc.identifier.citation
Mali, Susana; Grossmann, María Victoria E.; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Barrier, mechanical and optical properties of plasticized yam starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 56; 2; 6-2004; 129-135  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159225  
dc.description.abstract
Yam starch films were obtained by casting. Effect of different film thicknesses (0.07, 0.09, 0.11 mm) and concentrations of glycerol (1.30, 1.65 and 2.00% w/w) and starch (3.30, 3.65 and 4.00% w/w) were evaluated. Barriers, mechanical and optical properties of films were analyzed. Films were homogeneous and transparent without insoluble particles. Water vapor and O2 permeabilities increased with glycerol concentration. Opacity of yam starch films depended on film thickness, higher the thickness, more opaque the sample. Films with 4.00% w/w starch, 1.30% w/w glycerol and 0.11 mm thickness gave the highest puncture strength. Puncture deformation increased with glycerol content.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Yam starch;  
dc.subject
Biofilms;  
dc.subject
Mechanical properties;  
dc.subject
Permeability  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Barrier, mechanical and optical properties of plasticized yam starch films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:23Z  
dc.identifier.eissn
1879-1344  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
129-135  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Mali, Susana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Victoria E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.01.004