Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lambri, Melania Lucila  
dc.contributor.author
Lambri, Osvaldo Agustin F.  
dc.contributor.author
Bonifacich, Federico Guillermo  
dc.contributor.author
Zelada, Griselda Irene  
dc.contributor.author
Rocchietti, Ana Maria  
dc.date.available
2022-05-27T06:34:59Z  
dc.date.issued
2021-06  
dc.identifier.citation
Lambri, Melania Lucila; Lambri, Osvaldo Agustin F.; Bonifacich, Federico Guillermo; Zelada, Griselda Irene; Rocchietti, Ana Maria; Determining the temperatures to which the bone was heated in archaeological contexts: Distinguishing between boiled and grilled bones; Elsevier; Journal of Archaeological Science: Reports; 37; 6-2021; 1-13  
dc.identifier.issn
2352-409X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158306  
dc.description.abstract
A study carried out in fresh cow (Bos taurus) cortical-femur bones which allows determining the maximum annealing temperature to which a bone was subjected is shown. It is focused on temperatures near the ones used in culinary activities. Mechanical spectroscopy, optical microscopy, differential thermal analysis and thermogravimetry studies are used in the present work. The study takes into account the behaviour of the thermal denaturation processes from the remnant collagen as a function of temperature. The survey of the relaxation process related to the triple helix to random coil transition from the residual collagen which occurs at 510 K/237 °C, is proposed as a potentially useful tool for determining that the bone was not previously heated above this temperature. In addition, by using mechanical spectroscopy a procedure for discriminating between grilled- and boiled-bones is shown. Likewise, a reference chart of the thermodynamic states of denaturation of collagen in the bone as a function both of temperature and cooking mode is reported. The relationships between the denaturation stages and the responses from mechanical spectroscopy and differential thermal analysis are also shown.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COOKING TEMPERATURES  
dc.subject
DIFFERENTIAL THERMAL ANALYSIS  
dc.subject
MECHANICAL SPECTROSCOPY  
dc.subject
THERMO-ALTERED BONES  
dc.subject
THERMOGRAVIMETRY  
dc.subject.classification
Arqueología  
dc.subject.classification
Historia y Arqueología  
dc.subject.classification
HUMANIDADES  
dc.title
Determining the temperatures to which the bone was heated in archaeological contexts: Distinguishing between boiled and grilled bones  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-20T15:19:04Z  
dc.identifier.eissn
2352-4103  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lambri, Melania Lucila. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lambri, Osvaldo Agustin F.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonifacich, Federico Guillermo. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zelada, Griselda Irene. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rocchietti, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Humanas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Archaeological Science: Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352409X21001668  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2021.102954