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dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Mobili, Pablo  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.other
Watson, Ronald Ross  
dc.contributor.other
Preedy, Victor R.  
dc.date.available
2022-05-10T10:42:04Z  
dc.date.issued
2015  
dc.identifier.citation
Romano, Nelson Gastón; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Mobili, Pablo; Gomez Zavaglia, Andrea; Prebiotics as Protectants of Lactic Acid Bacteria; Academic Press Inc Elsevier Science; 2015; 155-163  
dc.identifier.isbn
978-0-12-802189-7  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157035  
dc.description.abstract
The important role of lactic acid bacteria in the food and pharmaceutical industries highlights the requirement of appropriate preservation processes. During these processes, the decrease of water activity is the main cause of damage to the bacterial structures; cell membranes being the first target of this damage. To avoid this, using protective compounds becomes mandatory; polyhydroxylated ones being the most widely used. Prebiotics are mostly nondigestible oligosaccharides. Then, why not to use them as protectants? In this chapter, the use of prebiotics as protectants of lactic acid bacteria is addressed. Different aspects will be discussed: the physical chemistry background of bacterial preservation and storage, the protective effect of prebiotics during starter preservation, and their protective effect when incorporated in probiotics-containing food matrices and during the passage through the  gastrointestinal tract. This perspective supports novel applications of prebiotics in the food and pharmaceutical industries.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PREBIOTICS  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
SYNBIOTICS  
dc.subject
PROTECTION  
dc.subject
VITRIFICATION  
dc.subject
PRESERVATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Prebiotics as Protectants of Lactic Acid Bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-04-26T20:06:50Z  
dc.journal.pagination
155-163  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128021897000101  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-802189-7.00010-1  
dc.conicet.paginas
908  
dc.source.titulo
Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics: Bioactive Foods in Promoting Health