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dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola  
dc.contributor.author
Herrera, Jimena María  
dc.contributor.author
Zaio, Yesica P.  
dc.contributor.author
Dambolena, Jose Sebastian  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Gallucci, Mauro Nicolas  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.date.available
2017-04-21T14:29:49Z  
dc.date.issued
2015-11  
dc.identifier.citation
Pizzolitto, Romina Paola; Herrera, Jimena María; Zaio, Yesica P.; Dambolena, Jose Sebastian; Zunino, María Paula; et al.; Bioactivities of Ketones Terpenes: Antifungal Effect on F. verticillioides and Repellents to Control Insect Fungal Vector, S. zeamais; Microorganisms Editorial Office; Microorganisms; 3; 4; 11-2015; 851-865  
dc.identifier.issn
2076-2607  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/15546  
dc.description.abstract
Maize is one the most important staple foods in the world. However, numerous pests, such as fungal pathogens, e.g., Fusarium verticillioides, and insects, such as Sitophlilus zeamais, attack maize grains during storage. Many F. verticillioides strains produce fumonisins, one of the most important mycotoxin that causes toxic effects on human and animal health. This situation is aggravated by the insect fungal vector, Sitophlilus zeamais, which contributes to the dispersal of fungal spores, and through feeding damage, provide entry points for fungal infections. The aim of this study was to evaluate in vitro bioassays, the antifungal activity on F. verticillioides M3125 and repellent effects against S. zeamais of ketone terpenes. In addition, we performed Quantitative structure?activity relationship (Q-SAR) studies between physico-chemical properties of ketone terpenes and the antifungal effect. Thymoquinone was the most active compound against F. verticillioides (Minimum Inhibitory Concentration, MIC: 0.87) affecting the lag phase and the growth rate showing a total inhibition of growth at concentration higher than 2 mM (p < 0.05). The Q-SAR model revealed that the antifungal activity of ketone compounds is related to the electronic descriptor, Pi energy. Thymoquinone showed a strong repellent effect (−77.8 ± 8.5, p < 0.001) against S. zeamais. These findings make an important contribution to the search for new compounds to control two stored pests of maize.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Microorganisms Editorial Office  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
F. Verticillioides F.  
dc.subject
S. Zeamais  
dc.subject
Α,Β-Unsaturated Ketone  
dc.subject
Q-Sar  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Bioactivities of Ketones Terpenes: Antifungal Effect on F. verticillioides and Repellents to Control Insect Fungal Vector, S. zeamais  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-12T17:59:31Z  
dc.journal.volume
3  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
851-865  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Jimena María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaio, Yesica P.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dambolena, Jose Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gallucci, Mauro Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero; Argentina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Microorganisms  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2076-2607/3/4/851  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms3040851