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dc.contributor.author
Báez, Germán David
dc.contributor.author
Llopart, Emilce Elina
dc.contributor.author
Berino, Romina Paola
dc.contributor.author
Moro, Andrea
dc.contributor.author
Verdini, Roxana Andrea
dc.contributor.author
Busti, Pablo Andres
dc.contributor.author
Delorenzi, Nestor Jorge
dc.date.available
2022-04-04T20:01:37Z
dc.date.issued
2021-10
dc.identifier.citation
Báez, Germán David; Llopart, Emilce Elina; Berino, Romina Paola; Moro, Andrea; Verdini, Roxana Andrea; et al.; Characterisation of beta‐lactoglobulin/sodium alginate dry films; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 57; 1; 10-2021; 1-7
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154330
dc.description.abstract
Optimum beta-lactoglobulin/sodium alginate dry films (β-LG/SA(S)) formed from casting solutions containing β-LG 1.25% (w/v) and SA 1% (w/v) showed appropriate characteristics to be easily handled. SEM micrographs showed a less homogeneous microstructure of this films respect to sodium alginate dry films used as control (SA(F)). Tensile strength of 18 MPa and an elongation value of 5% were obtained for β-LG/SA(S). DSC thermograms did not demonstrate changes in thermal properties of SA in presence of β-LG. Studies based on fluorescence quenching by acrylamide did not show variations in the tertiary structure of β-LG when β-LG/SA(S) were dissolved in an aqueous environment. In addition, binding properties of the protein were similar to the native one when an alquilsulfonate compound was used as ligand. The maintenance of native binding properties of β-LG after the films’ dissolution would allow the development of new carriers for food bioactive compounds based on β-LG/SA(S) dry films.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BETA-LACTOGLOBULIN
dc.subject
DRY FILM
dc.subject
FILM CHARACTERISTICS
dc.subject
PROTEIN PROPERTIES
dc.subject
SODIUM ALGINATE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterisation of beta‐lactoglobulin/sodium alginate dry films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-09T18:02:03Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
57
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Báez, Germán David. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Llopart, Emilce Elina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas.; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Berino, Romina Paola. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moro, Andrea. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verdini, Roxana Andrea. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Busti, Pablo Andres. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Delorenzi, Nestor Jorge. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15402
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15402
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