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dc.contributor.author
Báez, Germán David  
dc.contributor.author
Llopart, Emilce Elina  
dc.contributor.author
Berino, Romina Paola  
dc.contributor.author
Moro, Andrea  
dc.contributor.author
Verdini, Roxana Andrea  
dc.contributor.author
Busti, Pablo Andres  
dc.contributor.author
Delorenzi, Nestor Jorge  
dc.date.available
2022-04-04T20:01:37Z  
dc.date.issued
2021-10  
dc.identifier.citation
Báez, Germán David; Llopart, Emilce Elina; Berino, Romina Paola; Moro, Andrea; Verdini, Roxana Andrea; et al.; Characterisation of beta‐lactoglobulin/sodium alginate dry films; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 57; 1; 10-2021; 1-7  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154330  
dc.description.abstract
Optimum beta-lactoglobulin/sodium alginate dry films (β-LG/SA(S)) formed from casting solutions containing β-LG 1.25% (w/v) and SA 1% (w/v) showed appropriate characteristics to be easily handled. SEM micrographs showed a less homogeneous microstructure of this films respect to sodium alginate dry films used as control (SA(F)). Tensile strength of 18 MPa and an elongation value of 5% were obtained for β-LG/SA(S). DSC thermograms did not demonstrate changes in thermal properties of SA in presence of β-LG. Studies based on fluorescence quenching by acrylamide did not show variations in the tertiary structure of β-LG when β-LG/SA(S) were dissolved in an aqueous environment. In addition, binding properties of the protein were similar to the native one when an alquilsulfonate compound was used as ligand. The maintenance of native binding properties of β-LG after the films’ dissolution would allow the development of new carriers for food bioactive compounds based on β-LG/SA(S) dry films.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BETA-LACTOGLOBULIN  
dc.subject
DRY FILM  
dc.subject
FILM CHARACTERISTICS  
dc.subject
PROTEIN PROPERTIES  
dc.subject
SODIUM ALGINATE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterisation of beta‐lactoglobulin/sodium alginate dry films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-09T18:02:03Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
57  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Báez, Germán David. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Llopart, Emilce Elina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas.; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Berino, Romina Paola. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moro, Andrea. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Verdini, Roxana Andrea. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Busti, Pablo Andres. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Delorenzi, Nestor Jorge. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15402  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15402