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dc.contributor.author
Rodriguez, Ivana Fabiola  
dc.contributor.author
Cattaneo, Florencia  
dc.contributor.author
Valdecantos Zech, Maria Ximena  
dc.contributor.author
Svavh, Erika  
dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2021-11-08T15:28:34Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Ivana Fabiola; Cattaneo, Florencia; Valdecantos Zech, Maria Ximena; Svavh, Erika; Perez, Maria Jorgelina; et al.; Aloja and añapa, two traditional beverages obtained from Prosopis alba pods: Nutritional and functional characterization; Elsevier; Food Bioscience; 35; 6-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
2212-4306  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146267  
dc.description.abstract
Aloja is a beverage obtained using natural fermentation, and añapa an unfermented beverage from Prosopis alba pods. This study aimed to determine phytochemical composition and functional properties of añapa and aloja, as well as, their toxicity and sensorial evaluation. In these two beverages, sugars and polyphenols were found to be the main components, soluble proteins being low. The highest total phenolic and flavonoid and non-flavonoid phenolic content was found in aloja. The main phenolic compounds found in both beverages were C-glycosyl flavonoids, derived from apigenin (vicenin II and vitexin) and phenolic acid (cinnamic acid). Ethanol content in aloja was similar to that of commercial beers (between 5.2 and 6.7%). Añapa does not contain ethanol. Both beverages showed high antioxidant potential (scavenging capacity, SC50 values between 0.9 and 8.5 μg GAE/mL). Neither of them was toxic. Sensorial evaluation suggested that both beverages have a good acceptance. These studies could also lead to the re-introduction of forgotten traditional beverages and promote the sustainable cultivation of this plant species.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ALGARROBO BLANCO  
dc.subject
ALOJA  
dc.subject
AÑAPA  
dc.subject
C-GLYCOSIDES  
dc.subject
PROSOPIS ALBA  
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Aloja and añapa, two traditional beverages obtained from Prosopis alba pods: Nutritional and functional characterization  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-27T18:28:44Z  
dc.journal.volume
35  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Ivana Fabiola. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cattaneo, Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valdecantos Zech, Maria Ximena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Svavh, Erika. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429218303146  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100546